Invigd: Första fabriken för cellulosabaserade skruvkorkar

PUBLICERAD: 28 november 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Landshövding Georg Andrén (2 fr v) och kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne fick vid invigningen det symboliska uppdraget att ”klippa plasten”. På bilden flankeras de av platschefen Isabel Malone och VD och grundare Lars Sandberg. (Bild Annica Åman, Paper Province)|Så här beskrivs Blue Ocean Closures uppmärksammade fiberskruvkorkar på företagets hemsida.|Glada medarbetare vid Blue Ocean Closures plus dagens hedersgäster – landshövding Georg Andrén och kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne – vid invigningen den 24 november. (Bild Annica Åman, Paper Province)

I värmländska Säffle har innovationsföretaget Blue Ocean Closures invigt världens första anläggning för cellulosabaserade skruvkorkar.

Blue Ocean Closures, som leds och är grundat av förpackningsinnovatören Lars Sandberg, har som vision att globalt minska mängden plastkorkar genom att genom att erbjuda världen förnybara, fossilfria alternativ. Dagens marknad av plastbaserade skruvkorkar är enorm – dagligen används 6.6 miljarder korkar och förslutningar av plast, vilket innebär nästan 2.500 miljarder om året!

”Världen vill, och vi vill, minska mängden plast, för det är ett verkligt problem. Plastkorkar är bland det vanligaste skräpet, som spolas upp på våra stränder”, säger VD Lars Sandberg.

Så här beskrivs Blue Ocean Closures uppmärksammade fiberskruvkorkar på företagets hemsida.

Blue Ocean Closures skruvkorkar och skruvlock är baserade på cellulosafiber och är biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara. Blue Ocean Closures uppger att deras skruvkork är helt biobaserad och återvinningsbar som papper. Korken är tillverkad av hållbart framställt träfibermaterial från FSC-certifierade skogar och försedd med ett tunt toppförseglingsbarriärlager, som är bionedbrytbart och kan utformas för olika typer av fyllda produkter.

Produktionen vid Blue Ocean Closures anläggning i Säffle har varit i gång sedan i somras, men den 24 november var det dags för officiell invigning med deltagande av Värmlands läns landshövding Georg Andrén och Dag Rogne, ordförande för kommunstyrelsen i Säffle, samt ett 60-tal invigningsgäster och anställda.

”Det här är jättehäftigt tycker vi: först i världen med biobaserade skruvkorkar och skruvlock. Vi har en vision här i Säffle om att leda hållbar utveckling – vi kan, vi vill och vi vågar. Och att få vara en del av omställningen till förnyelsebart passar ju som handen i handsken ihop med vår vision”, sade Dag Rogne vid invigningsceremonin.

Glada medarbetare vid Blue Ocean Closures plus dagens hedersgäster – landshövding Georg Andrén och kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne – vid invigningen den 24 november. (Bild Annica Åman, Paper Province)

”Det är något med Värmland som lyckas kombinera tradition med innovation och förvandla kunskap till nya teknologier som blir en del av lösningarna på samhällets utmaningar”, framhöll Georg Andrén i sitt invigningsanförande.

Hittills har Blue Ocean Closures etablering i Säffle skapat drygt tio arbetstillfällen, men det finns planer på att expandera både antalet anställda och anläggningens maskinpark för att kunna möta den stora efterfrågan. Bland annat har företaget ett pågående samarbete med The Absolut Company för att utveckla en fiberbaserad kork till den ikoniska Absolut Vodka-flaskan (läs HÄR!)

”Jag känner mig priviligierad som får stå här idag. För ett år sedan var det här bara en idé på ett papper. Sedan dess har vi landat viktiga finansiärer och kunder samt fått i gång produktionen. Samtidigt är produktionslinjen vi ser här idag bara en liten del av resultatet. De viktigaste bitarna är produktutvecklingen och teamet. Det är de som verkligen skapar framgång och värde”, sade Lars Sandberg vid invigningen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax