Investmentbolag går in som ny delägare i Gaia BioMaterials

PUBLICERAD: 23 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”I Latour får vi en stark och stabil minoritetsägare och nya expansions- och utvecklingsmöjligheter” säger Peter Stenström, VD Gaia. (Bild Gaia)

Helsingborgsbaserade företaget Gaia BioMaterials AB stärker upp verksamheten för fortsatt expansion genom att via en riktad nyemission ta in Investment AB Latour som minoritetsägare. Förstärkningen sker via Latours nybildade dotterbolag Latour Future Solutions AB.

Investment AB Latour är ett investmentbolag, som huvudsakligen består av helägda industriverksamheter och en investeringsportfölj av noterade innehav, i vilka Latour är huvudägare, eller en av huvudägarna. Investeringsportföljen består av nio huvudsakliga innehav med ett marknadsvärde på ungefär 68 miljarder kronor. Den helägda industriverksamheten har en årlig omsättning om 15 miljarder kronor.

Gaia skriver i ett pressmeddelande att Gaia BioMaterials kommer att ingå i det nyetablerade investeringsområdet Latour Future Solutions, med ansvar för investeringar i hållbarhetsfokuserade tillväxtbolag.

”I Latour får vi inte bara in en stark och stabil minoritetsägare med hög industriell kompetens, utan även nya expansions- och utvecklingsmöjligheter. Vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att utveckla Gaia BioMaterials” säger Peter Stenström, VD för Gaia BioMaterials AB.

Gaia BioMaterials utvecklar och tillverkar nedbrytbart biomaterial under det registrerade varumärket Biodolomer®.
Biodolomer baseras på förnyelsebara källor för att ersätta fossil plast och minskar koldioxidutsläppen med upp till 80 procent. Bolaget grundades 2011 och har 16 anställda med huvudkontor och tillverkning i Helsingborg. Nettoförsäljningen 2019 uppgick till 40 miljoner kronor.

”Gaia BioMaterials är med sitt patenterade biomaterial Biodolomer med och förändrar plastindustrin genom att minska behovet av icke förnyelsebara konstruktionsmaterial. Biodolomer bidrar till att minska klimatförändringarna och bildar inga mikroplaster vid nedbrytning. Ett område vi identifierat som mycket intressant. Vi har känt till dem under en tid och är stolta över att nu få vara med dem på deras tillväxtresa” säger Björn Lenander, VD Latour Industries.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x