Investmentbolag går in som ny delägare i Gaia BioMaterials

PUBLICERAD: 23 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”I Latour får vi en stark och stabil minoritetsägare och nya expansions- och utvecklingsmöjligheter” säger Peter Stenström, VD Gaia. (Bild Gaia)

Helsingborgsbaserade företaget Gaia BioMaterials AB stärker upp verksamheten för fortsatt expansion genom att via en riktad nyemission ta in Investment AB Latour som minoritetsägare. Förstärkningen sker via Latours nybildade dotterbolag Latour Future Solutions AB.

Investment AB Latour är ett investmentbolag, som huvudsakligen består av helägda industriverksamheter och en investeringsportfölj av noterade innehav, i vilka Latour är huvudägare, eller en av huvudägarna. Investeringsportföljen består av nio huvudsakliga innehav med ett marknadsvärde på ungefär 68 miljarder kronor. Den helägda industriverksamheten har en årlig omsättning om 15 miljarder kronor.

Gaia skriver i ett pressmeddelande att Gaia BioMaterials kommer att ingå i det nyetablerade investeringsområdet Latour Future Solutions, med ansvar för investeringar i hållbarhetsfokuserade tillväxtbolag.

”I Latour får vi inte bara in en stark och stabil minoritetsägare med hög industriell kompetens, utan även nya expansions- och utvecklingsmöjligheter. Vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att utveckla Gaia BioMaterials” säger Peter Stenström, VD för Gaia BioMaterials AB.

Gaia BioMaterials utvecklar och tillverkar nedbrytbart biomaterial under det registrerade varumärket Biodolomer®.
Biodolomer baseras på förnyelsebara källor för att ersätta fossil plast och minskar koldioxidutsläppen med upp till 80 procent. Bolaget grundades 2011 och har 16 anställda med huvudkontor och tillverkning i Helsingborg. Nettoförsäljningen 2019 uppgick till 40 miljoner kronor.

”Gaia BioMaterials är med sitt patenterade biomaterial Biodolomer med och förändrar plastindustrin genom att minska behovet av icke förnyelsebara konstruktionsmaterial. Biodolomer bidrar till att minska klimatförändringarna och bildar inga mikroplaster vid nedbrytning. Ett område vi identifierat som mycket intressant. Vi har känt till dem under en tid och är stolta över att nu få vara med dem på deras tillväxtresa” säger Björn Lenander, VD Latour Industries.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax