Intressant analys: Svensken den mest stressade i Norden!

PUBLICERAD: 17 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Nästan hälften av svenskarna upplever dagligen negativ stress…

Räcker tiden inte till? Känner du ett ständigt flås i nacken? Du är i gott sällskap – Sverige och svenskarna har nämligen nordiskt rekord i stress! Nästan hälften av svenska män och kvinnor upplever stress varje dag och andelen har ökat sedan 2017. Det framgår av YouGovs årliga Food & Health-rapport, som under mer än 10 år undersökt nordiska konsumenters inställning till mat, klimat och hälsa.

Rapporten visar att 43 procent upplever negativ stress minst en gång om dagen. Det ger Sverige en trist nordisk förstaplats i stressligan! På andra plats kommer Finland, där 37 procent av män och kvinnor upplever negativ stress minst en gång varje dag. I Norge är motsvarande siffra 31 procent, medan danskarna – som kan konsten att ”hygge”* – hamnar på mera blygsamma 22 procent…

I alla fyra länderna är det yngre konsumenter, som är mest stressade. I Sverige upplever 53 procent av 16 – 24-åringarna dagligen stress mot 40 procent i den övriga befolkningen. Fler kvinnor än män upplever också dagligen stress i Sverige. 49 procent mot 37 procent av männen. Dessutom upplever de med barn, som bor hemma, oftare stress. 

————————————————
YouGov är ett internationellt data- och marknadsanalysföretag, som har en konsumentpanel bestående av fem miljoner människor världen över. Urvalet i Food & Health-rapporten är nationellt representativt för befolkningen i åldern 16-64 år i respektive land. 500 intervjuer per land genomfördes.

*Om begreppet ”hygge”:
Ordet hygge kommer ursprungligen från norskan och betyder ungefär “välmående”. Det dök upp i det danska språket på 1700-talet och har sedan dess blivit en del av den danska folksjälen. 
”Hygge” kan beskrivas som en mysig och varm atmosfär, där man tar sig tid att njuta av det goda i livet tillsammans med människor man tycker om. ”Hygge” är också att ta sig tid att ha det bra i vardagen och ta till vara på de små sakerna, som sätter guldkant på tillvaron.  (Källa VisitDenmark)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x