interpack 2017 – Love a Fair Samarbete kring PLA-plast

PUBLICERAD: 11 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Total Corbion PLA:s mjölksyrabaserade bioplaster tillverkas i Thailand  med sockerrör som råvara.|François de Bie är marknadschef i Total Corbion PLA och desutom ordförande i organisationen European Bioplastics.

I samband med interpack offentliggjorde bioplastproducenten Total Corbion PLA och schweiziska polymerföretaget Sukano ett samarbete, som innebär att Sukano får ensamrätt att marknadsföra och sälja en serie funktionella bioplastföreningar, vilka baseras på Total Cobions Thailandproducerade mjölksyrabaserade bioplaster under namnet Luminy®. Plasterna kan bland annat användas för tillverkning av förpackningar eller ingå som delmaterial i förpackningar.

Total Corbion PLA säljer och marknadsför redan en rad outspädda Luminy®-hartser, bland annat en speciellt värmetålig PLA-harts, men de varianter, som Sukano kommer att marknadsföra kommer att utgöras av specialblandningar med Sukanos egna hartser och polymerföreningar.

”Vi är stolta över möjligheten för kunderna att kunna komplettera egenskaperna hos våra outspädda 
Luminy®-hartser med Luminy®-baserade masterbatcher från Sukano. Konverterare kan nu välja från ett stort antal masterbatcher från Sukano och på så sätt skräddarsy och finjustera egenskaperna och prestandan hos bioplasten”, säger Total Corbions marknadschef François de Bie, som också är ordförande i den europeiska bioplastorganisationen European Bioplastics.

Utbudet av PLA-masterbatcher från Sukano kommer bland annat att innefatta bioplaster, som är speciellt tåliga mot slag och annan yttre påverkan och plaster som motstår mögel eller är antistatiska. Färgade masterbatcher baserade på Total Corbions Luminy®-PLA kommer också att finnas i utbudet.

Sukano säger i ett uttalande att man är engagerad i den globala tillväxten av PLA-applikationer på marknaden. Kunder som vill byta ut sin traditionella oljebaserad plast mot mer hållbara PLA-bioplaster kan nu göra det ,utan att kompromissa med funktionaliteten hos sina slutliga applikationer – tack vare det omfattande sortimentet av PLA-baserade masterbatcher från Sukano, som alltså nu också kommer att finnas med Total Corbions Luminy®- PLA som bärare.

Luminy®-PLA-hartserna tillverkas av Total Corbion PLA i Thailand med sockerrör som råvara. Luminy®-hartser är certifierat komposterbara och biobaserade.

Total Corbion PLA och anläggningen i Thailand är ett 50/50-joint venture företag, bildat av nederländska mjölksyraproducenten Corbion NV och franska gas- och oljejätten Total SA. Vi har tidigare skrivit om detta joint venture företag (Läs HÄR).

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex