Innventia visar upp nytt biobaserat lättviktsmaterial

PUBLICERAD: 28 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Innventia och Swerea SICOMP har utvecklat ett biobaserat lättviktsmaterial av kolfiberkomposit från barrvedlignin.

De senaste årens satsningar på testbäddar och F&U-infrastrukturer för att förverkliga visionen om nya lättviktsmaterial från skogen börjar nu ge avkastning. Forskningsinstituten Innventia och Swerea SICOMP, som båda ingår i RISE (Research Institutes of Sweden), kan som första aktörer i världen visa upp en komposit baserad på 100 procent barrvedslignin i en s.k. demonstrator.

Det nya materialet förväntas få många olika användningsområden, inte minst inom bilindustrin, där man kan tillverka allt lättare fordon med hjälp av ligningbaserad kolfiber.

Den demonstrator, som Innventia nu visat upp, är en sandwichkonstruktion, där balsaträ laminerats med kolfibrer från barrvedlignin. Demonstratorn är det första beviset på att det går att tillverka ligninbaserad kolfiber, även om det fortfarande sker i laboratorieskala.

”Vår första demonstrator hjälper oss att förstå vad vi behöver fokusera på i vårt F&U-arbete, så det känns värdefullt att vi nu tagit ett stort steg framåt i värdekedjan. Ett av de största behoven nu är att skala upp till en kontinuerlig produktionsprocess, så vi kan identifiera de utmaningar, som alltid uppkommer vid uppskalning. Vi hoppas att både näringsliv och samhälle vågar satsa på en sådan uppskalning”, säger Per Tomani, Fokusområdeschef Lignin & Kolfiber, Innventia.

——————————————-
INNVENTIA AB är ett FoU-företag med världsledande ställning inom områden som massa, papper, grafiska produkter, förpackningar och bioraffinaderiverksamhet. Innventia genererar och förädlar forskningsresultat till innovativa produkter och processer. Koncernen har 225 anställda lokaliserade till Stockholm, Bäckhammar, Trondheim och London. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx