Innventia har fått en ny docent i fiber- och polymerteknologi

PUBLICERAD: 9 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Elisabeth Sjöholm

Innventia har fått ytterligare en docent i fiber- och polymerteknologi. Det är Elisabeth Sjöholm, som nu fått sin docentur vid Kungliga Tekniska Högskolan efter sitt lärarprov, en föreläsning om hur vedens molekyler kan omvandlas till kolfiber.
”Föreläsningen, som hade titeln ´Från fiber till fiber. Hur vedens molekyler kan omvandlas till kolfiber´, återspeglar resultat från kolfiberforskning, som jag har varit delaktig i på Innventia. Huvuddelen av arbetet har varit fokuserat på smältspinning av lignin och hur man kan konvertera det till kolfiber”, berättar Elisabeth Sjöholm.

Arbetet har delvis genomförts i samarbetat med Swerea IVF, som har tillverkat fibrer genom våtspinning av lignin- och cellulosablandningar, som därefter har konverterats till kolfiber på Innventia.

”Man blir inte rik på att vara oavlönad docent, men jag tror att ett fastare band kan underlätta ett utvecklat samarbete mellan Innventia och Fiber- och polymerteknologi på KTH, vilket är till gagn för båda parter. Vi behöver stöd i grundforskning t ex i form av doktorander och KTH när det gäller tillämpning av forskningsresultat. Personligen är det ett kvitto på min forsknings- och pedagogiska erfarenhet, vilket är viktigt vid ansökningar”, säger Elisabeth Sjöholm.

Catharina Ottestam, Innventias affärsområdeschef inom Biorefinery & Biobased Materials säger:
”Vi är så stolta över att Elisabeth nu är docent. Det är hon väl värd och det gör även Innventia ännu starkare.”

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x