Innventia har fått en ny docent i fiber- och polymerteknologi

PUBLICERAD: 9 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Elisabeth Sjöholm

Innventia har fått ytterligare en docent i fiber- och polymerteknologi. Det är Elisabeth Sjöholm, som nu fått sin docentur vid Kungliga Tekniska Högskolan efter sitt lärarprov, en föreläsning om hur vedens molekyler kan omvandlas till kolfiber.
”Föreläsningen, som hade titeln ´Från fiber till fiber. Hur vedens molekyler kan omvandlas till kolfiber´, återspeglar resultat från kolfiberforskning, som jag har varit delaktig i på Innventia. Huvuddelen av arbetet har varit fokuserat på smältspinning av lignin och hur man kan konvertera det till kolfiber”, berättar Elisabeth Sjöholm.

Arbetet har delvis genomförts i samarbetat med Swerea IVF, som har tillverkat fibrer genom våtspinning av lignin- och cellulosablandningar, som därefter har konverterats till kolfiber på Innventia.

”Man blir inte rik på att vara oavlönad docent, men jag tror att ett fastare band kan underlätta ett utvecklat samarbete mellan Innventia och Fiber- och polymerteknologi på KTH, vilket är till gagn för båda parter. Vi behöver stöd i grundforskning t ex i form av doktorander och KTH när det gäller tillämpning av forskningsresultat. Personligen är det ett kvitto på min forsknings- och pedagogiska erfarenhet, vilket är viktigt vid ansökningar”, säger Elisabeth Sjöholm.

Catharina Ottestam, Innventias affärsområdeschef inom Biorefinery & Biobased Materials säger:
”Vi är så stolta över att Elisabeth nu är docent. Det är hon väl värd och det gör även Innventia ännu starkare.”

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x