Innovativa kartonglösningar i Young Designers Award 2019

PUBLICERAD: 4 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Vinnande förpackning i klassen ”Save the Planet” blev den här kartongbaserade förpackningen för ögonskugga. (Bild Pro Carton)

Europeiska kartongorganisationen Pro Cartons tävling ”Young Designers Award 2019” har avgjorts med innovativa och fantasifulla vinnarbidrag i de fyra kategorierna ”Save the Planet”, ”Creative Cartonboard Packaging for Food & Drink”, ”Creative Cartonboard Packaging for All Other Products” och ”Creative Cartonboard Ideas”. Förstaprisen i de fyra kategorierna togs hem av designstudenter från Österrike och Tyskland.

Den högtidliga prisutdelningen ägde rum vid en galamiddag i samband med kartongorganisationen ECMA:s årliga kongress, som i år hölls på Malta.

Det högt ansedda priset i kategorin ”Save the Planet” gick till Alessia Businaro från Österrike för hennes ”Powder Stories” som är en kartongbaserad förpackning för ögonskugga. En förpackning av kartong i stället för hårdplast sparar massor med plast och juryn bedömde att lösningen ”kan få en enorm inverkan på kosmetikabranschen”.

De tyska designstudenterna Sonja Herr, Liane Jehle och Philipp Tretter tog hem segern i ”Creative Cartonboard Packaging for All Other products” med den fantasifulla och innovativa förpackningen ”La Paonneau” för saxar.
Den teatraliska designen, som är inspirerad av påfågelns praktfulla stjärtfjädrar, gillades av juryn, som bländades av den annorlunda och lustfyllda öppningsupplevelsen.

Vinnare av kategorin ”Creative Cartonboard Ideas” blev Mariella Drechsler från Österrike och hennes “Dustbuster” som är ett kartongbaserat system för att samla upp damm vid arbete med borrmaskin. ”Dustbuster” är integrerad i en kartongförpackning med skruvpluggar och appliceras på borrmaskinen. En”klistrig” beläggning samlar upp borrdammet, som sedan enkelt kan avlägsnas, så att produkten kan användas flera gånger.

Martin Winner, So Hyeon Kim och Nguyet Nguyen från Tyskland vann klassen ”Creative Cartonboard Packaging for Food & Drink” med en minst sagt annorlunda förpackning för nötter. Förpackningen, som fått namnet ”Ploffie” har en unik öppningsmekanism, som gör att den fungerar som en smart dispenser, vilken öppnas och försluts med ett ”poppande” ljud.

De vinnande designstudenterna kan nu bland annat se fram emot innehållsrika studieresor till Sverige, där de genom besök på Stora Ensos kartongbruk och förpackningsbolaget ÅR Packaging kommer att kunna följa hela processen från skogsavverkning, massaproduktion och kartongtillverkning till konvertering och färdigtryckta kartongförpackningar.

Till årets upplaga av Pro Cartons Young Designers Award skickades in inte mindre är 461 bidrag från 70 universitet och designskolor i 24 europeiska länder.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}