Inleder unikt samarbetsprojekt kring kemisk plaståtervinning

PUBLICERAD: 5 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Borealis ska starta kemisk plaståtervinning vid sin krackeranläggning i Stenungsund och bland annat ta hand om komplex plast från Svensk Plaståtervinning i Motala. (Bild Borealis)|”Med samarbetet kan mer plast återvinnas cirkulärt”, säger Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning. (Bild Per Holgersson)|”Med kemisk återvinning kan vi öka materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige”, säger Marcus Kierkegaard, Borealis. (Bild fr LinkedIn)

Svensk Plaståtervinning och globala plast- och kemijätten Borealis inleder ett unikt samarbete kring cirkulär kemisk återvinning av komplex plast. Projektet genomförs i Stenungsund, där Borealis bygger Sveriges första anläggning för kemisk plaståtervinning.

Samarbetet går ut på att Borealis vid sin anläggning ska återvinna den plast som är för komplex för att sortera och återvinna mekaniskt vid Svensk Plaståtervinnings anläggning Site Zero i Motala.

”Med samarbetet kan mer plast återvinnas cirkulärt”, säger Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning. (Bild Per Holgersson)

Svensk Plaståtervinning skriver i ett pressmeddelande att med samarbetet kommer mer plast att återvinnas cirkulärt, där materialets ursprungliga värde och kvalitet bevaras. Samarbetet har också stor potential när det gäller minskade koldioxidutsläpp.

”Sverige – och världen – behöver öka tempot mot en cirkulär ekonomi. För plastavfall är nyckeln cirkulär återvinning. Det skapas främst genom effektiv sortering där mekanisk återvinning tillämpas i första hand, och kompletteras med kemisk. Site Zero speglar den filosofin och skapar för första gången förutsättningar för att återvinna alla plastförpackningar cirkulärt, även de svåraste laminaten”, säger Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning.

”Med kemisk återvinning kan vi öka materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige”, säger Marcus Kierkegaard, Borealis. (Bild fr LinkedIn)

Den plast, som Borealis ska återvinna kemiskt, kommer att ha samma höga kvalitet, som den som är producerad av fossil råvara. Det gör att den återvunna plastråvaran kan användas på nytt, till bland annat hälso-, sjukvårds- och livsmedelsförpackningar med stränga kvalitets- och säkerhetsbestämmelser, som inte alltid kan uppfyllas av mekaniskt återvunnet material. Med kemisk återvinning kan alltså en förbrukad livsmedelsförpackning användas som livsmedelsförpackning igen.

”Samarbetet med Svensk Plaståtervinning är väldigt positivt, då vi tillsammans ökar materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige. Tillgång till plastavfall är en viktig förutsättning för den anläggning för kemisk återvinning som vi planerar för i Stenungssund. Plastavfallet blir till pyrolysolja, som sedan används som råvara i våra fabriker för att tillverka ny plast, som gradvis ersätter fossil råvara. Ett viktigt steg för oss mot ökad cirkularitet av våra produkter. Vi samarbetar också med andra partners för att säkerställa tillräckligt med plastavfall”, säger Marcus Kierkegaard, verksamhetschef på Borealis krackeranläggning.

Borealis nya anläggning i Stenungsund beräknas vara i drift år 2025.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x