Inget EPS-förbud i NYC inom överskådlig framtid

PUBLICERAD: 6 december 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Nu kan New York-borna åter med gott samvete äta sina EPS-förpackade snabbmåltider på stadens gator…

Nu är det klart att det blir inget förbud i New York City mot förpackningar och engångsprodukter tillverkade i EPS  – åtminstone inom överskådlig framtid!
Striden om EPS-förpackningarnas vara eller inte vara i NYC har böljat fram och tillbaka, sedan stadens stridbare borgmästare Bill de Blasio i januari i 2015 beslöt att förbjuda förpackningar och engångsprodukter tillverkade i EPS (expanderad polystyren eller cellplast).

Det kontroversiella beslutet överklagades, innan det hann träda i kraft den 1 juli och förbudet hävdes enligt ett beslut av domaren Margaret Chan vid Manhattan Supreme Court. Men hennes beslut överklagades i sin tur till en speciell appellationsdomstol, som nu fastställt att domare Chans beslut ska gälla.

Detta innebär att New York Citys hälsominister Kathryn Garcia måste ompröva stadens EPS-bestämmelser i enlighet med domare Chans beslut och utfärda nya bestämmelser, som tillåter EPS-förpackningar och –produkter.

”Appellationsdomstolens beslut att neka New York Ctys begäran om ett EPS-förbud bevisar ytterligare vad vi har sagt hela tiden, nämligen att cellplastprodukter med en fungerande återvinning kan och bör användas i staden”, säger bland annat Michael Wester, som är chef för återvinningsprogrammet hos EPS-producenten Dart Container Corp.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx