Inget EPS-förbud i NYC inom överskådlig framtid

PUBLICERAD: 6 december 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Nu kan New York-borna åter med gott samvete äta sina EPS-förpackade snabbmåltider på stadens gator…

Nu är det klart att det blir inget förbud i New York City mot förpackningar och engångsprodukter tillverkade i EPS  – åtminstone inom överskådlig framtid!
Striden om EPS-förpackningarnas vara eller inte vara i NYC har böljat fram och tillbaka, sedan stadens stridbare borgmästare Bill de Blasio i januari i 2015 beslöt att förbjuda förpackningar och engångsprodukter tillverkade i EPS (expanderad polystyren eller cellplast).

Det kontroversiella beslutet överklagades, innan det hann träda i kraft den 1 juli och förbudet hävdes enligt ett beslut av domaren Margaret Chan vid Manhattan Supreme Court. Men hennes beslut överklagades i sin tur till en speciell appellationsdomstol, som nu fastställt att domare Chans beslut ska gälla.

Detta innebär att New York Citys hälsominister Kathryn Garcia måste ompröva stadens EPS-bestämmelser i enlighet med domare Chans beslut och utfärda nya bestämmelser, som tillåter EPS-förpackningar och –produkter.

”Appellationsdomstolens beslut att neka New York Ctys begäran om ett EPS-förbud bevisar ytterligare vad vi har sagt hela tiden, nämligen att cellplastprodukter med en fungerande återvinning kan och bör användas i staden”, säger bland annat Michael Wester, som är chef för återvinningsprogrammet hos EPS-producenten Dart Container Corp.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx