Ingen aluminiumbarriär behövs i Elopaks nya aseptiska Pure Pak

PUBLICERAD: 30 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Elopak lanserar den aseptiska vätskekartongförpackningen Pure-Pak® eSense som har en helt aluminiumfri barriär. (Bild Elopak)|Patrick Verhelst, marknadschef Elopak. (Bild Elopak)|Marianne Groven, uthållighetschef Elopak. (Bild Elopak)

Norska Elopak lanserar den aseptiska vätskekartongförpackningen Pure-Pak® eSense där ”e” står för miljömiljövänlig (eco-friendly). Till det yttre är förpackningen helt lik den väbekanta Pure-Pak® Sense Aseptic – i stället ligger skillnaden i kartongens barriärskikt, som nu har kunnat göras helt fritt från aluminium utan att förpackningens egenskaper försämrats.

Elopak skriver att den nya förpackningen utvecklats med teknik som hämtats från företagets förpackningar för färskvaror. Elimineringen av aluminiumskiktet har resulterat i en minskning av kartongens koldioxidavtryck med 28 procent, samtidigt som det underlättar full återvinningsbarhet.

Patrick Verhelst, marknadschef Elopak. (Bild Elopak)

”Varumärkesägare och konsumenter söker idag ständigt efter nya sätt att ytterligare minska sitt miljöavtryck utan att kompromissa med funktionaliteten. Vi är glada över att kunna utöka vårt erbjudande med den här senaste innovationen och ge våra kunder inom det aseptiska segmentet en ännu mer hållbar förpackningslösning”, säger Elopaks marknadschef Patrick Verhelst.

Elopak skriver i ett pressmeddelande att den nya Pure-Pak® eSense-förpackningen har utvecklats i linje med företagets ambitioner att bidra till en cirkulär ekonomi. Elopaks mission är ersätta plastflaskor med helt förnybara kartonglösningar med låg kolhalt som erbjuder ett naturligt, hållbart och bekvämt alternativ.

Marianne Groven, hållbarhetschef Elopak. (Bild Elopak)

”Utökningen av vårt sortiment med Pure-Pak® eSense är viktig eftersom det betyder att våra kunder i det aseptiska segmentet också kommer att kunna välja ett aluminiumfritt alternativ. Aluminium är en begränsad naturresurs, vilket innebär att den inte fylls på med tiden. Dessutom är extraktion och produktion av aluminium relativt energikrävande och har därmed ett högre koldioxidavtryck jämfört med andra barriärmaterial i förpackningar av vätskekartong”, förklarar Elopaks hållbarhetschef Marianne Groven.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx