Industriella symbioser ska kartläggas av Paper Province

PUBLICERAD: 28 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Magnus Persson

Samarbeten och gemensamma kraftsamlingar ökar möjligheterna till industriella symbioser. Därför inleder företagsklustret Paper Province en satsning tillsammans med Linköpings universitet, RISE och tio andra regionala partners.
”Vi ska kartlägga hur det ser ut i regionen och tydliggöra restströmmar som finns”, säger Magnus Persson, projektledare på Paper Province. 

 
Projektet har fått namnet ”Regional kraftsamling för industriell symbios inom Paper Province” och bland de tio regionala partners, som deltar, kan nämnas BillerudKorsnäs Gruvöns bruk och Stora Enso Skoghalls bruk.

Paper Province skriver i ett pressmeddelande att industriella symbioser handlar om att ge och ta. Ett antal företag samarbetar och restprodukter från den ena får nytt liv och tas tillvara som en råvara hos någon annan. Det kan till exempel vara avfall eller spillvärme från ett massa- och pappersbruk, som används av närliggande industri. 

Industriella symbioser kan också vara tjänster som delas, till exempel logistiklösningar. Fördelarna blir både ekonomiskt och miljömässigt goda för företagen som deltar i processen. 

”Vi som kluster har de senaste tio åren deltagit i många projekt och initiativ för att öka värdet på rest- och sidoströmmar från regionens företag. Nu vill vi ta ett större helhetsgrepp. Genom att kartlägga och visualisera strömmarna kan vi underlätta för vidare affärsutveckling”, säger Magnus Persson. 
 
Vinnova stödjer projektet med en miljon kronor för att öka förutsättningarna för industriella symbioser inom industrin, samt mellan industri och exempelvis kommunala anläggningar. 
 
”I Paper Province verksamhetsområde har vi redan ett antal exempel på industriell symbios, som visar på konceptets värde. Med det här projektet vill vi mer systematiskt stödja symbiotisk utveckling för att vinsterna ska öka för både företag och miljö”, säger Murat Mirata, som arbetar som biträdande lektor inom forskargruppen Industrial and Urban Symbiosis vid Linköpings universitet. Vid universitetet bedriver man sedan länge forskning med syfte att bidra till utvecklingen av nya industriella symbioser i Sverige.

 

 

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX