Indiska vill ändra kundbeteende: Tar betalt för miljöplastpåsar

PUBLICERAD: 19 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Indiska nya plastpåse består till 25 procent av malt ostronskal och 70 procent återvunnen plastråvara.|”Vi erbjuder de bästa påsarna ur miljöperspektiv men vill ändå ändra kundernas beteende för att minska användningen av plastpåsar”

Familjeföretaget Indiska vill minska andelen plast i samhället och börjar nu ta betalt för sina nya, än mer miljöanpassade, plastpåsar.
Samtidigt som företagets nya påsar består av 25 procent malt ostronskal och 70 procent återvunnen plast, så vill företaget få till ett ändrat beteende hos sina kunder och få dem att välja bort påsarna.

Indiska skriver i ett pressmeddelande, att åtgärderna ligger i linje med företagets vilja att förändra. Ur ett miljöperspektiv byter man till en miljövänligare plastpåse och kommer samtidigt att ta betalt för påsarna – 1 – 2 kronor per påse beroende på storlek – och hela överskottet kommer att användas för att stödja Naturskyddsföreningen.

”Samtidigt som vi nu kan erbjuda de bästa påsarna ur ett miljöperspektiv, så vill vi få till ett ändrat beteende, så att vi på sikt blir av med plastpåsar. Vi börjar ta betalt, men vill inte tjäna några pengar på påsarna, utan istället stödja Naturskyddsföreningens arbete med fokus på information om farliga kemikalier i vardagsprodukter”, säger Indiskas VD Sofie Gunolf.

Indiska skriver att de 25 procenten malt ostronskal, som ingår i deras nya påsar, är en biprodukt från produktion av ostronsås. Ostronskal är en förnyelsebar biologisk resurs. Mängden återvunnen plastråvara i påsarna uppges till 70 procent och enligt Indiska är koldioxidutsläppen vid tillverkningen av deras nya påse (transporter av råvaran inräknad) cirka 25 procent lägre än vid tillverkning av en påse som helt består av återvunnen plast.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx