Indiska vill ändra kundbeteende: Tar betalt för miljöplastpåsar

PUBLICERAD: 19 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Indiska nya plastpåse består till 25 procent av malt ostronskal och 70 procent återvunnen plastråvara.|”Vi erbjuder de bästa påsarna ur miljöperspektiv men vill ändå ändra kundernas beteende för att minska användningen av plastpåsar”

Familjeföretaget Indiska vill minska andelen plast i samhället och börjar nu ta betalt för sina nya, än mer miljöanpassade, plastpåsar.
Samtidigt som företagets nya påsar består av 25 procent malt ostronskal och 70 procent återvunnen plast, så vill företaget få till ett ändrat beteende hos sina kunder och få dem att välja bort påsarna.

Indiska skriver i ett pressmeddelande, att åtgärderna ligger i linje med företagets vilja att förändra. Ur ett miljöperspektiv byter man till en miljövänligare plastpåse och kommer samtidigt att ta betalt för påsarna – 1 – 2 kronor per påse beroende på storlek – och hela överskottet kommer att användas för att stödja Naturskyddsföreningen.

”Samtidigt som vi nu kan erbjuda de bästa påsarna ur ett miljöperspektiv, så vill vi få till ett ändrat beteende, så att vi på sikt blir av med plastpåsar. Vi börjar ta betalt, men vill inte tjäna några pengar på påsarna, utan istället stödja Naturskyddsföreningens arbete med fokus på information om farliga kemikalier i vardagsprodukter”, säger Indiskas VD Sofie Gunolf.

Indiska skriver att de 25 procenten malt ostronskal, som ingår i deras nya påsar, är en biprodukt från produktion av ostronsås. Ostronskal är en förnyelsebar biologisk resurs. Mängden återvunnen plastråvara i påsarna uppges till 70 procent och enligt Indiska är koldioxidutsläppen vid tillverkningen av deras nya påse (transporter av råvaran inräknad) cirka 25 procent lägre än vid tillverkning av en påse som helt består av återvunnen plast.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx