Ikoniska Absolut Vodka-flaskan kan få fiberbaserad skruvkork

PUBLICERAD: 23 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Blue Ocean Closures biobaserade och nedbrytbara fiberkork utvecklas för att användas till ikoniska Absolut Vodka-flaksan. (Bild Blue Ocean Closures)|Erik Näf är chef för förpackningsutveckling hos The Absolut Company. (Bild Pernod Ricard)|Förpackningsinnovatören Lars Sandberg, grundare av och VD för Blue Ocean Closures. (Bild Paper Province)

Värmländska start-up-företaget Blue Ocean Closures samarbetar med The Absolut Company med att utveckla en innovativ, miljövänlig och fiberbaserad skruvkork till den ikoniska Absolut Vodka-flaskan.

Blue Ocean Closures skriver i ett pressmeddelande att den fiberbaserade skruvkapsylen är avsedd att bli ett alternativ till den existerande kapsyllösningen och en innovativ möjlighet för framtida förpackningar. I partnerskapet ingår flera utvecklingsfaser. Utveckling av prototyper och tester kommer att äga rum under år 2022 med målsättningen att presentera en kommersiell lösning under år 2023.

Blue Ocean Closures innovativa och plastreducerande förslutningskapsyl är till huvuddelen skapad av träfibermaterial från FSC-certifierade skogar kombinerat med en tunn toppförseglingsbarriär, som kan utformas för olika typer av fyllda produkter. Den helt biobaserade förslutningen är återvinningsbar som papper och nedbrytbar i hav och natur.

Erik Näf är chef för förpackningsutveckling hos The Absolut Company. (Bild Pernod Ricard)

Samarbetet med Blue Ocean Closures är en del i The Absolut Companys och Pernod Ricards ambition att tillsammans med leverantörer och partners skapa en helt cirkulär verksamhet med målet att 100 procent av företagets förpackningar ska gå att återanvända, återvinna eller kompostera senast år 2025.

”Vi vet att nyckeln till framgång för att åstadkomma långsiktiga effekter ur ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt perspektiv är samarbeten som löper igenom hela värdekedjan. Som del av vårt cirkulära arbete är vi mycket glada över att jobba tillsammans med Blue Ocean Closures med innovativ förpackningsutveckling som bidrar till en renare värld och som minskar behovet av engångsmaterial”, säger Erik Näf, chef för förpackningsutveckling hos The Absolut Company.

Förpackningsinnovatören Lars Sandberg, grundare av och VD för Blue Ocean Closures. (Bild Paper Province)

Start-up-företaget Blue Ocean Closures, med kontor i Innovation Park i Karlstad och produktionsanläggning i Säffle, är grundat av välkände och meriterade förpackningsinnovatören Lars Sandberg, som också är företagets VD.

”Vi är så stolta över att bli partner till Absolut Vodka i arbetet med att få ut en alternativ förslutning på marknaden. Mitt första jobb var faktiskt på fabriksgolvet hos Absolut, så jag vet av egen erfarenhet att kvalitet i alla led av produktionen är ett starkt fokus”, säger Lars Sandberg.

”Det är otroligt spännande och glädjande att Absolut Vodka deltar i vår viktiga utvecklingsprocess, tillsammans med ledande, redan befintliga, industripartners som ALPLA och Glatfelter”, kommenterar Ulrika Evermark, Community manager hos Blue Ocean Closures.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy