IKEM: Vi saknar satsning på kemisk återvinning av plast

PUBLICERAD: 28 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi saknar en satsning från regeringen på kemisk plaståtervinning”, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastvarufrågor på IKEM. (Bild pressbild)|Schema som exemplifierar cirkulär och hållbar plastanvändning. (Bild Naturvårdsverket)|Regeringens nationella handlingsplan för plast presenterades den 21 februari.

Branschorganisationen IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) uttrycker besvikelse över regeringens nyligen presenterade nationella handlingsplan för plast. I princip är IKEM positiv till att regeringen vill bidra till en cirkulär ekonomi för plasten men man hade hoppats på mer, bland annat en uttalad satsning på kemisk återvinning av plastavfall.

”Vi saknar en satsning från regeringen på kemisk återvinning – något som är nödvändigt för att vi ska kunna återvinna all plast samt klara målet på 30 procent återvunnen plast i alla plastförpackningar till år 2030”, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastvarufrågor på IKEM.

Regeringens nationella handlingsplan för plast presenterades den 21 februari.

IKEM framhåller i ett pressmeddelande att den svenska regeringen tidigare har betonat industrins viktiga roll för att utveckla klimatsmart teknik och i sin klimatpolitiska handlingsplan har regeringen också tagit upp kemisk återvinning av plast som en viktig och innovativ teknik. Men i den nationella handlingsplanen för plast, som presenterades för en vecka sedan, nämns kemisk plaståtervinning endast i förbigående och framhålls inte som ett sätt att effektivt öka plaståtervinningen.

”Högre ambitioner krävs för plaståtervinningen och det är därför förvånande att den kemiska återvinningstekniken inte uppmärksammas mer nu, säger Lena Lundberg.

I handlingsplanen saknar IKEM också besked om en kvotplikt för mjuk polyetenplast, som ett medel för att öka efterfrågan på återvunnen plast.

”Vi hade hoppats på att regeringen skulle införa en kvotplikt på 25 procent återvunnen råvara i produkter av mjuk polyeten (LDPE och LLDPE) till år 2025 och sedan en höjning till 40 procent från och med år 2030. För plastbranschen är detta viktigt för att öka efterfrågan på återvunnen plast. Naturvårdsverket har också föreslagit detta för regeringen”, säger Lena Lundberg.

Schema som exemplifierar cirkulär och hållbar plastanvändning. (Bild Naturvårdsverket)

Ett tredje område där IKEM uttrycker besvikelse över handlingsplanen är när det gäller etappmål för plastavfall inom byggsektorn.

”Vi hade velat att regeringen skulle anta ett nytt etappmål för plastavfall, som uppkommer i byggsektorn. Det nuvarande etappmålet för byggsektorns avfall är mindre styrande för lättare material som plast” menar Lena Lundberg.

IKEM har utarbetat en egen plan med förslag på en bra plastpolitik, som stödjer branschens omställning till en hållbar plastanvändning. IKEM:s ”Politik för en hållbar plastanvändning” kan du läsa/ladda ner HÄR. (pdf, svenska)

Regeringens nationella handlingsplan för plast kan du läsa/ladda ner HÄR (pdf, svenska)

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432