IKEA planerar för övergång till elektroniska etiketter

PUBLICERAD: 9 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

IKEA planerar IKEA planerar för en övergång till tryck elektronik och digital kommunikation.

IKEA planerar för en övergång till tryck elektronik och digital kommunikation när det gäller etiketter och produktinformation. Det skriver organisationen AIPIA (Active & Intelligent Packaging Industry Association) i sitt nyhetsbrev.
I ett första steg bjuder IKEA in företag och innovatörer att föreslå lösningar inom områdena ”elektroniska etiketter” och ”digitala kommunikationsbärare” och huvudsyftet med utmaningen ”IKEA Printed Electronics Open Innovation Challenges” är att hitta nya sätt att skapa kundvärde, som inte är möjligt med nuvarande analoga kommunikationsbärare och etiketter.

När det gäller produktetiketter tittar IKEA på hur man med elektroniska etiketter kan visa olika produktinformation beroende på vilken marknad produkterna säljs på. Tanken är att integrera en ”blank” e-etikett i produktionen, som kan aktiveras vid en punkt i värdekedjan, där produktens destination är känd. Det innebär att etiketten måste kunna kommunicera för att på destinationen sedan kunna visa information, som antingen laddas ner eller lagras. När etiketten är aktiverad, ska displayen kunna visa symboler och komplex text i romerska eller icke-romerska bokstäver. Etikettstorleken varierar beroende på typ av produkt, men kan vara så stor som upp till 15 x 15 centimeter.

I IKEA:s utmaning ingår även utformning av digitala kommunikationsbärare, baserade på PE-teknik (Printed Electronics)
Normalt är IKEA:s kommunikationsbärare analoga och anslutna direkt till produkten eller finns i IKEA-varuhuset som instore-kommunikation.
Nu vill IKEA undersöka möjligheterna att införa digitala kommunikationsbärare som en del av verksamheten. Kommunikationsbärare försedda med tryckt elektronik-teknik, och som med RFID- eller NFC-teknik kommunicerar via appfunktioner med smarta telefoner eller surfplattor, kan ge ökat stöd och förbättrad upplevelse för kunden, menar IKEA.

Mer information om IKEA:s utmaning kan erhållas av AIPIA:s Andrew Manly.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x