Iggesunds julkort 2016 kan vikas till 44.000 varianter...

PUBLICERAD: 13 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Årets julkort från Iggesund Paperboard är tillverkat av kartongen Invercote och kan avnjutas i drygt 44.000 varianter. Mångsidigare kan ett julkort knappast bli!  (Bild Iggesund Paperboard)

Iggesund Paperboards brukar producera avancerade, unika julkort och årets kort är inget undantag. Kortet, som föreställer snöflingor, kan nämligen vikas till mer än 44.000 varianter, från kritvitt till en blåaktig vinterton.
Julkortet består av sju stansade snöflingor med olika tryck på respektive sida. Dessa 14 varianter på flingor kan vikas till drygt 44 000 olika mönster.  

De snöflingemönster, som man skapar, innesluter sedan ett kort gjort på Invercote Metalprint 359 g/m2 med toner av cyan tryckt på metallfolien och den traditionella julhälsningen på motsatta sidan.

För designen svarar den tyske designern Peter Dahmen, som de senaste åren specialiserat sig på digital efterbearbetning, många gånger i samarbete med israeliska Highcon.
 
”Digital efterbearbetning är ett spännande område och Iggesunds julkort är ett av de mest avancerade jobb jag gjort på detta område. I teorin skulle man kunna genomföra projektet med traditionella stansverktyg, men med en upplagestorlek, som denna, skulle den traditionella stansningen bli mycket dyrare, eftersom man då manuellt måste rensa bort de pappersytor, som man inte vill ha kar”, berättar Peter Dahmen.

Peter Dahmen har haft Highcons konstruktör Yaron Eshel som sitt tekniska stöd i skapandeprocessen.
 
”Jag fick idén till kortet natten före en flygresa. Jag hade svårt att sova, men när tanken på kortets utformning kom till mig var tvungen att kliva ur sängen och skriva ned den innan den försvann ur medvetandet”, berättar Peter Dahmen.

Dagen därpå, under långflygning till Israel förfinade han skisserna på sin Ipad och väl framme visade han resultatet för Yaron.
 
”När han sa att det var möjligt att göra detta i Highcons process var grunden lagd.”

Iggesund Paperboards motiv till att göra avancerade julkort är inte bara ett uttryck för att man med viss elegans vill skicka en julhälsning till sina kunder.
 
”Vi letar aktivt efter nya lösningar och nya tekniker, eller nyskapande användning av traditionella metoder, som kan tjäna som inspiration till våra kunder över hela världen. Julkortet är ett tryckt prov, som visar på vad man kan få ut av våra kartongkvaliteter Invercote och Incada”, säger Anna Adler, projektledare på Iggesund Paperboard med ett tiotal julkortsproduktioner på sitt samvete.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance