Iggesunds designutmaning gav 200 förpackningsförslag

PUBLICERAD: 23 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Maikel Roberts|Barcelona|belönades för ett förpackningssystem för toalett- eller hushållspapper som effektiviserar lastning

Efter Iggesund Paperboards utmaning i början av året till världens designers att komma med förslag på bättre och mer hållbara konsumentförpackningar fick man in nära 200 designförslag! 
Nu har man utsett tre bidrag som belönas och dessutom öppnat en dialog med ytterligare ett antal designers om att kunna utnyttja deras verk i olika sammanhang.

”Vi är överväldigade av den entusiasm, som det här projektet har mötts av, både bland deltagande designers, men också den uppmärksamhet det fått i media. Och det är vi naturligtvis glada för, eftersom en av grundtankarna var att visa fler designers på vad man kan göra med kartong i allmänhet och med våra produkter, Invercote och Incada, i synnerhet”, säger Staffan Sjöberg, informationschef vid Iggesund Paperboard.

Ett av de belönade bidragen är ett förpackningssystem för toalett- eller hushållspappersrullar, som är inlämnat av Maikel Roberts, Barcelona. 

”Det är spännande ur vårt perspektiv som kartongtillverkare, eftersom det innebär en uppgradering från plastfilm till kartong. Vad Maikel har gjort är ett system där man kan lasta mer på varje pall och dessutom exponera tydligare i butik. Dessutom ger det sannolikt också en enklare hantering i butiken”, berättar Staffan Sjöberg.,

Jessica Bergdahl, Moa Ahlström och Linnea Löfgren, förstaårsstudenter vid Nackademin, belönades för en chipsförpackning med tre funktioner. Den fungerar som förpackning, som skyddar chipsen bättre än en traditionell påse, samtidigt som den kan vecklas ut och fungera som serveringsskål. Slutligen kan det lock, som fungerar som förpackningens förslutning, också användas att servera dipsås i.

”Förpackningar som kan erbjuda flera funktioner under sin livstid är alltid intressanta, och jag är övertygad om att vi kommer att få se mer av sådant framåt i tiden”, betonar Bo Wallteg, mångårig chefredaktör för tidningen nord emballage och en av medlemmarna i juryn.

Den bulgariska designsignaturen Alfan Design fick den tredje belöningen för ett förslag till hållare och skydd för läsplattor.

”Ett skydd eller en hållare i kartong är billig och gör det till exempel möjligt att leverera läsplattor med skräddarsytt innehåll, där omslaget återspeglar innehållet. Men även om man inte utnyttjar den möjligheten, så bör den kunna vara ett billigare alternativ än många andra hållare och skydd, som finns på marknaden”, understryker Johan Granås, affärsutvecklare på Iggesund, som även han ingått i den tremannajury, som granskat bidragen.

Iggesund Paperboard har i projektet samarbetat med den amerikanska crowdsourcingbyrån Crowdspring och deras världsomspännande nätverk av designers var grunden för inbjudan.

”Vi hoppades på att få se lite lokala variationer, där man kanske också skulle kunna urskilja skillnader mellan länder och världsdelar. Men där drog vi en nitlott – en övervägande majoritet av bidragen har varit omgörningar av produkter från globala varumärken”, säger Staffan Sjöberg en aning besviket.

Han påpekar också att juryn i hög grad har bedömt idéer utan att detaljgranska realismen i alla förslag. En del har sållats på grund av att de varit uppenbart ogenomförbara, men det finns också många bidrag med en kommersiell potential.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax