Iggesunds Bruk minskade sina CO2-utsläpp med 86 % på ett år

PUBLICERAD: 31 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya sodapannan vid Iggesunds Bruk sänkte svavel- och partikelutsläpp markant och gjorde det möjligt att driva bruket med 99|1 procent biobränsle under 2014.© Iggesund|”Nu börjar närma oss den potential vi förväntat oss”

Iggesund Paperboards svenska massa- och kartongtillverkning vid Iggesunds Bruk sänkte sina fossila koldioxidutsläpp med 86 procent från 2013 till 2014, från en redan låg nivå. Det är bland annat 
resultatet av investeringen i en ny sodapanna som stod färdig i juni 2012. Det skriver moderbolaget Holmenkoncernen i ett pressmeddelande.

”Det tar alltid tid att trimma en ny utrustning, och vi har också gjort en del mindre investeringar för att optimera utbytet av sodapannan. Nu börjar närma oss den potential vi förväntat oss”, säger Olov Winblad von Walter, chef för Iggesunds Bruk.

Men miljöförbättringarna vid Iggesunds Bruk stannar inte där. Förutom koldioxiden har utsläppen av svavel minskat med 82 procent, kväveoxider med 19 procent och stoftutsläppen med 90 procent, detta jämfört med 2011, vilket var det senaste året då brukets gamla sodapannor var i drift. Även en medveten ändring i körstrategi och investeringar i processavsnitt, som tidigare använde fossil eldningsolja, har bidragit till de radikala sänkningarna av utsläpp till luft.

Men det är inte bara Iggesunds Bruk inom Holmenkoncernen, som är framgångsrika i sitt miljöarbete. Mellan 2013 och 2014 sjönk koldioxidutsläppen per ton producerad kartong- och pappersprodukt inom hela Holmenkoncernen från 123 till 67 kg. Nära en halvering, vilket innebär att koncernen tagit ytterligare ett steg för att minska klimatpåverkan från den egna verksamheten.

Holmenkoncernen har de senaste åren fått flera utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete. Under 2014 tilldelades Iggesund utmärkelsen Bio Strategy of the Year av branschorganisationen PPI. Koncernen hamnade också på Carbon Disclosure Projects lista över de 187 företag i världen som är föregångare i kampen för att tämja klimathotet.

”Vi är mycket nöjda med årets utfall, och jag tror att vi därmed stärker vår position som ledare inom hållbarhetsarbetet”, kommenterar Lars Strömberg, Holmens miljö- och hållbarhetschef.

Inom Iggesund Paperboard startade man under 2013 upp en biobränslepanna vid fabriken i engelska Workington. Över en natt bytte man energikälla från fossil naturgas till biobränsle, och därmed eliminerades nästan alla fossila koldioxidutsläpp från produktionen.
Vid Iggesunds Bruk lyckades man 2014 driva tillverkningen med bioenergi till 99,1 procent. Idag är utsläppen från all tillverkning av kartong inom Holmenkoncernen fossilfri så när som på några tiondels procent.

”Vår strategi att investera i fossilfri teknik vid bruken i Sverige och England har varit avgörande steg för vårt hållbarhetsarbete. Att vi belönas med toppositioner i olika mätningar och index bevisar att aktivt arbete med energi och klimatfrågor ger en trovärdighet, som också stärker våra varumärken”, betonar Lars Strömberg.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex