Iggesunds bruk byggs om - ger ökad massakapacitet

PUBLICERAD: 27 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Massa- och kartongbruket Iggesund ska byggas om i två etapper under 2015 och 2016. Bild: Rolf Andersson

Holmen Papers massa- och kartongbruk i Iggesund byggs om. Därmed kommer man att kunna eliminera flaskhalsar i processen och öka massakapaciteten. Det skriver konsultföretaget COWI, som har valts som har valts som leverantör för projektering av ombyggnaden.
Ombyggnaden kommer att förbättra produktionsstabiliteteten, minska de rörliga kostnaderna och öka produktionskapaciteten med 15 procent, vilket motsvarar 50.000 ton.

Ombyggnaden är det första steget mot ett pressbaserat blekeri. Den höga utloppskoncentrationen gör processen lättare att kontrollera och volymen av utsläpp till avloppet kommer att vara mindre än för tvättutrustning med lägre utloppskoncentrationer. Även vatten och kemikalieförbrukningen minimeras. 

Valmet, som fått förtroendet av Holmen att leverera hela projektet, har valt COWI som leverantör för projektering av ombyggnaden

Utmaningar i projektet är att all ny utrustning ska in i befintligt bygge och även att projektet är uppdelat i två etapper under 2015 och 2016.

Inga uppgifter om investeringskostnaderna för ombyggnaden har uppgivits.

Iggesunds bruk är ett av de mest avancerade, fullt integrerade massa- och kartongbruken i världen. Bruket tillverkar främst kartong till förpackningar för till exempel parfym, vin, sprit och cigaretter

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}