Iggesunds bruk byggs om - ger ökad massakapacitet

PUBLICERAD: 27 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Massa- och kartongbruket Iggesund ska byggas om i två etapper under 2015 och 2016. Bild: Rolf Andersson

Holmen Papers massa- och kartongbruk i Iggesund byggs om. Därmed kommer man att kunna eliminera flaskhalsar i processen och öka massakapaciteten. Det skriver konsultföretaget COWI, som har valts som har valts som leverantör för projektering av ombyggnaden.
Ombyggnaden kommer att förbättra produktionsstabiliteteten, minska de rörliga kostnaderna och öka produktionskapaciteten med 15 procent, vilket motsvarar 50.000 ton.

Ombyggnaden är det första steget mot ett pressbaserat blekeri. Den höga utloppskoncentrationen gör processen lättare att kontrollera och volymen av utsläpp till avloppet kommer att vara mindre än för tvättutrustning med lägre utloppskoncentrationer. Även vatten och kemikalieförbrukningen minimeras. 

Valmet, som fått förtroendet av Holmen att leverera hela projektet, har valt COWI som leverantör för projektering av ombyggnaden

Utmaningar i projektet är att all ny utrustning ska in i befintligt bygge och även att projektet är uppdelat i två etapper under 2015 och 2016.

Inga uppgifter om investeringskostnaderna för ombyggnaden har uppgivits.

Iggesunds bruk är ett av de mest avancerade, fullt integrerade massa- och kartongbruken i världen. Bruket tillverkar främst kartong till förpackningar för till exempel parfym, vin, sprit och cigaretter

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium