I "Pantspelet" ska danskar hitta 140 miljoner flaskor och burkar!

PUBLICERAD: 22 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

I ”pantspelet” ska danskarna hitta 140 miljoner opantade flaskor och burkar och. tävla om fina priser.

Danska återvinningsorganisationen Dansk Retursystem har startat ”Det nationale Pantspil”, där man ska få danskarna att hitta de cirka 140 miljoner pantflaskor och -burkar, som i dag inte återvinns.
Spelet pågår fram till den 7 oktober och det ger alla i Danmark chansen att vinna finna priser enbart genom att lämna pantflaskor och –burkar i någon av de pantautomater, som finns runt om i landet.

Att hitta och återvinna det stora antal flaskor och dryckesburkar, som i dag ”gömmer sig” runt om i Danmark innebär stora miljövinster. Liksom i Sverige är danskarna överlag duktiga på att panta och återvinna. I dag lämnar danskarna 90 procent av pantflaskor och -burkar till återvinning, vilket motsvarar 1,2 miljarder förpackningar per år. Nu är målsättningen att försöka få in även de resterande tio procenten, vilket motsvarar cirka 140 miljoner flaskor och burkar.

”När det gäller jordens resurser och de hotande klimatförändringarna, så räknas varje handling. Därför betyder det något att man lämnar sina flaskor och burkar till återvinning. Hamnar de i soppåsen är de förlorade, men kommer de in i pantsystemet är det en vinst för oss alla”, säger Lars Krejberg Petersen, VD för Dansk Retursystem.

Bland de priser som de pantande danskarna tävlar om, kan nämnas fri disposition av en Renault Zoe elbil i ett halvt år, en lyxig cykel, ett weekenduppehåll i Skagen för två personer, ett års förbrukning av veganska snacks och fyra biljetter till Roskildefestivalens Clean Out Loud-camp

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x