I Danmark har matspillet minskat med 25 procent!

PUBLICERAD: 12 augusti 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Genom ”Stop Spild Af Mad” distribueras god och gratis överskottsmat ut till hemlösa och socialt utsatta personer i Danmark.
|Danska organisationen ”Stop Spild Af Mad” har grundats och leds av flerfaldigt belönade eldsjälen Selina Juul.

Den framgångsrika danska konsumentrörelsen ”Stop Spild Af Mad” (Stop Wasting Food), som grundats och leds av entusiasten och flerfaldigt belönade Selina Juul, fyller i år sju år.
Att rörelsen varit framgångsrik bevisas nu av den senaste beräkningen från organisationen Landbrug & Fødevarer, som säger att matspillet i Danmark under de senaste fem åren minskat med över 25 procent, vilket motsvarar livsmedel till ett värde av 4,4 miljarder danska kronor (cirka 5,6 miljarder SEK)!

Enligt Landbrug & Fødevarers beräkningar kastade danskarna år 2010 mat för 16 miljarder kronor om året och i dag är matspillet nere i ett värde motsvarande 11,6 miljarder kronor.

”Kampen mot matspill har blivit en konkurrensparameter inom detaljhandeln och de flesta danska livsmedelskedjor tar idag olika initiativ för att minska matspillet. Det kan röra sig om allt från försäljning av mat med kort bäst-före-datum till nedsatta priser eller billiga, snedväxta morötter till mindre förpackningar för singelhushåll. Danmark är idag det EU-land där de flesta detaljhandelskedjorna har fokus på matspill”, skriver Landbrug & Fødevarer i ett pressmeddelande.

Organisationerna och företagen Stop Spild Af Mad, Landbrug & Fødevarer, Unilever Food Solutions, Daka ReFood och Agro Business Park står också bakom den kostnadsfria certifieringen ”REFOOD”, där i dag mer än 300 danska restauranger och matställen är medlemmar. Certifieringen visar att man gör aktiva insatser för att minska matspillet och enligt de senaste undersökningarna föredrar mer än 40 procent av de danska ”uteätarna” att gå till REFOOD-märkta krogar och restauranger.

Många danska företag, organisationer och privatpersoner är i dag engagerade i ”Stop Spild Af Mad”-rörelsen och dess engagemang och hängivenhet har också resulterat i flera utländska samarbeten och event inom både EU och FN.

Ett annat positivt resultat av ”Stop Spild Af Mad” är att olika aktörer nu distribuerar god och gratis överskottsmat till danska härbärgen, asylcentra, kriscentra, kvinnohem och andra hjälporganisationer för hemlösa och socialt utsatta människor. Sedan år 20121 har man på det sättet kunnat distribuera över 200 ton livsmedel till behövande och enbart från årets Roskilde Festival kunde man i samarbete med föreningen Det Runde Bord ta hand om och portionera ut inte mindre än 30 ton med överskottsmat.

Selina Juul, som stiftat och driver ”Stop Spild Af Mad” har flera gånger belönats för sitt arbete och engagemang. Bland annat har hon mottagit Nordiska Rådets Natur- och Miljöpris år 2013, utsetts till ”Årets Dansk 2014” av tidningen Berlingske och blivit upptagen i den prestigfyllda Kraks Blå Bog, som är en dansk handbok med biografier över nu levande personer.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost