I brändernas spår: Nu hotas wellpappindustrin i Australien

PUBLICERAD: 17 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Under de förödande bränderna i Australien har stora odlingar med värdefulla träd förstörts och nu hotas landets wellpappindustri. (Bild Photographerlondon/Dreamstime)

Tre av Australiens största wellpapptillverkare – Visy, Orora och Australian Paper – har drabbats hårt av landets förödande skogsbränder. Framförallt är det odlingar med barrträd, som utgör råvara till kraftliner, som har brunnit och förstörts.

Exempelvis har cirka 40 procent av de barrträdsodlingar, som används av Visys bruk i Tumut i delstaten New South Wales, förstörts eller behöver speciella räddningsåtgärder. Det är dock osäkert om räddningsåtgärderna kan resultera i fullgod råvara för produktion av den kvalitetskraftliner, som Visy använder till wellpappen i sina wellådor med extra hög hållfasthet.

Visys bruk i Tumut betecknas som Australiens största producent av wellråvara och förutom som råvara till kraftliner används fiber från de nu drabbade barrträdsodlingarna även till andra förpackningsprodukter.

James Hayes, som är borgmästare i Snowy Valleys Council i New South Wales, säger enligt Packaging News att det kommer att ta 25 år innan nya avverkningsbara barrträd vuxit upp i de drabbade odlingarna. Det innebär många år av svårigheter för såväl produktionen som för Visy och dess arbetare.

”Jag vill inte verka alarmerande, men det kan bli ödesdigra år”, säger James Hayes.

De tre wellpapptillverkarna Visy, Orora och Australian Paper är alla stora exportörer av wellpapp och wellråvara, men branschexperter bedömer nu att följdverkningarna av skogsbränderna är så stora att exportvolymerna måste minskas för att klara Australiens eget behov av wellpapp.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a