I år förbrukar världen mer vatten på flaska än läsk

PUBLICERAD: 22 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

I år kommer världen att konsumera med förpackat dricksvatten än kolsyrade läskedrycker – därmed är ett historiskt ”maktskifte” en realitet.

Historiskt sett har kolsyrade produkter alltid stått för merparten av den globala konsumtionen av ”soft drinks”, men enligt undersökningsföretaget Canadean kommer den trenden att brytas i år och i stället kommer tätplatsen att intas av förpackat dricksvatten. Det är främst i Kina och Indien som konsumtionen av dricksvatten på flaska ökar kraftigt.

Enligt Canadean kommer den globala förbrukningen av förpackat dricksvatten att öka markant i år och uppgå till 233 miljarder liter i år. Förbrukningen av kolsyrade läskedrycker ökar också men inte lika markant och där beräknas den totala globala konsumtionen stanna på 227 miljarder liter.
För fem år sedan förbrukades 215 miljarder liter kolsyrade läskedrycker i världen, medan förpackat dricksvatten år 2010 endast var 17 miljarder liter.

”Hastigheten med vilken förbrukningen av förpackat vatten växer är påtaglig. I Asien och Västeuropa konsumerar man redan mer förpackat dricksvatten än kolsyrade läskedrycker och i år kommer förhållandet att bli detsamma i Östeuropa”, säger Canadean-analytikern Fiona Baillie.

Canadeans undersökning “Global Beverage Forecast”, som publicerades i mars i år, visar att det är utvecklingsländerna, som kommer att stå för den procentuellt största ökningen av konsumtionen av förpackat vatten i framtiden, medan västländer, som redan av tradition har en hög förbrukning av förpackat dricksvatten, kommer att få minskade marknadsandelar.

I länder som Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien kommer den årliga tillväxttakten fram till 2020 att ligga på blygsamma en procent, medan i länder som Indien, Kina och Brasilien växer förbrukningen av förpackat vatten under samma period med 21 respektive 12 och 8 procent årligen. Västländernas marknadsandelar kommer därmed att minska påtagligt, medan exempelvis Kina och Indien ökar sina andelar.
USA går dock mot strömmen (!) och ökar sin förbrukning betydligt mer än andra västländer. Detta beror enligt Canadean på att konsumenterna i USA av hälsoskäl alltmer går över till förpackat dricksvatten.

Enligt Canadeans rapport förutspås Kina och Indien år 2020 svara för cirka hälften av den globala förbrukningen av förpackat vatten och tillsammans uppnå en konsumtionsökning jämfört med i år på 45 miljarder liter.

”Nästan en tredjedel av världen befolkning bor i dessa länder och förpackat vatten är ofta nödvändigt i områden som är känsliga för översvämningar och andra naturkatastrofer, eftersom dessa ofta leder till vattenföroreningar och spridning avsjukdomar”, säger Fiona Baillie.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x