Hushållen allt bättre på att återvinna plastförpackningar

PUBLICERAD: 6 mars 2017
UPPDATERAD: 25 januari

De svenska hushållens källsortering av plastförpackningar ökar för sjätte året i rad.|”För att uppnå den nya återvinningsmålen måste hushållen källsortera ännu fler förpackningar”

Färsk statistik från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) visar att för sjätte året i rad ökar mängden plastförpackningar, som svenska hushåll källsorterar och lämnar till återvinning.
Sedan 2011 har insamlingen av plastförpackningar från hushåll ökat med över 28 procent. Men det är  ändå långt kvar till regeringens nya miljömål, som börjar gälla 2020 och då minst hälften av alla plastförpackningar ska återvinnas!

Varje år presenterar FTI statistik över mängden förpackningar och tidningar, som hushållen lämnar in till återvinning. Årets resultat befäster den positiva trenden för svenskarnas vilja att källsortera plastförpackningar. 

Om man omsätter de insamlade plastförpackningarna till några av de vanligast förekommande förpackningarna som finns i hemmen, till exempel schampo, ketchup, saft eller glass, har varje person i snitt under 2016 lämnat in fyra plastförpackningar i veckan till återvinning

”Vi är tacksamma för att fler plastförpackningar lämnas till återvinning och vi arbetar ständigt för att öka möjligheterna till och kunskapen om återvinning. Regeringens höjda återvinningsmål från 2020 kräver dock att svenska hushåll källsorterar ännu fler förpackningar”, säger Kent Carlsson, VD vid FTI. 

FTI arbetar för att få hushållen att källsortera ännu mer, istället för lägga förpackningar i soppåsen.

”Att återvinna förpackningar genom att källsortera dem och sedan lämna dem till återvinningsstationer och fastighetsnära insamling, innebär alltid en miljövinst och leder till stor miljönytta”, säger Kent Carlsson. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024