Huhtamäki planerar nu att sälja alla sina ryska verksamheter

PUBLICERAD: 19 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

I staden Alabuga, mellan Novgorod och Jekaterinburg, har Huhtamäki två tillverkningsenheter, dels en fabrik för tillverkning av food service-produkter (bilden), dels en fabrik för tillverkning av fiberbaserade livsmedelsförpackningar. (Bild Huhtamäki)

Finska förpackningskoncernen Huhtamäki Oyj, som bland annat är specialiserade på tillverkning av förpackningar inom food service-området och av fiberbaserade livsmedelslösningar, som äggförpackningar, etc., har inlett en process för att avyttra alla sina verksamheter i Ryssland, som en följd av kriget i Ukraina.

Huhtamäki skriver i ett pressmeddelande att beslutet följer på det tidigare beslutet efter Rysslands invasion av Ukraina att omedelbart stoppa alla investeringar i Ryssland. Huhtamäki anser att den nuvarande utvecklingen av situationen och de långsiktiga utsikterna i Ryssland kommer att förhindra förverkligandet av bolagets tillväxtstrategi och långsiktiga ambitioner i landet.

”Vi kommer fortsättningsvis att prioritera investeringar som gynnar betydande tillväxtmöjligheter i andra delar av världen, i linje med våra globala ambitioner och vår 2030-strategi”, skriver bolaget, som också framhåller att de anställdas säkerhet och välbefinnande är av största vikt..

Huhtamäki har varit verksamma på den ryska marknaden i cirka 30 år. Bolaget har fyra tillverkningsenheter i Ryssland och sysselsätter cirka 700 personer. Nettoomsättningen i Ryssland utgör endast cirka tre procent av koncernens totala omsättning.

Huhtamäki kommer nu att undersöka marknaden för potentiella köpare. Under övergångsperioden har man för avsikt att upprätthålla verksamheten vid sina anläggningar – under förutsättning att leveranskedjan är tillgänglig – och på så sätt uppfylla sina avtalsmässiga och regulatoriska skyldigheter och för att skydda anställda och kunder.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a