Huhtamäki köper i Tjeckien och investerar på Irland

PUBLICERAD: 12 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

”Köpet av Fiomo ger oss bättre resurser att betjäna våra europeiska kunder inom flexibla förpackningslösningar”|säger Olli Koponen.

Finska Huhtamäki Oyj har träffat en överenskommelse om förvärv av det privatägda tjeckiska företaget Fiomo, a.s., som tillverkar flexibla förpackningsfolier och etiketter. Med köpet, som beräknas var genomfört i början av 2016, ökar Huhtamäki sin närvaro på den östeuropeiska flexibla förpackningsmarknaden. Köpeskillingen är cirka 28 miljoner euro (ca 260 miljoner kronor).
Samtidigt meddelar Huhtamäki att man ska investera 5 miljoner brittiska pund (ca 60 miljoner  kronor) i ny kapacitet i nordirländska Lurgan, där man tillverkar formpressade fiberprodukter som äggförpackningar, etc.
 

Huhtamäki skriver i ett pressmeddelande att man med köpet av tjeckiska Fiomo kommer att kunna erbjuda små serier av högkvalitativa och offsettryckta flexibla produkter till sina europeiska kunder.

”Jag är glad att kunna tillkännage denna utökning i vårt nätverk avproduktionsanläggningar för flexibla förpackningar. Den europeiska flexibla förpackningsmarknaden är inne i ett positivt skede och Fiomos tillverkningskapacitet kompletterar våra övriga erbjudanden och ger bättre resurser och snabbare respons, när vi ska betjäna våra kunder i hela Europa”, säger Olli Koponen, chef för Huhtamäkis affärsområde Flexibel Packaging.

Fiomos omsättning var 2014 cirka 21 miljoner euro (ca 195 miljoner kronor) och antalet anställda är ca 120. Företaget är beläget i närheten av Prag.

Som en del i sin tillväxtstrategi har Huhtamäki också beslutat att investera i ny tillverkningskapacitet vid anläggningen i nordirländska Lurgan, där man tillverkar formpressade fiberförpackningar.

Enheten i Lurgan har tillverkat formpressade fiberprodukter som äggförpackningar, äggbrickor, koppbärare, etc. i 80 år! Den utökning av produktionskapaciteten, som Huhtamäki nu gör, ska möta behoven hos en växande marknad för äggkonsumtion i Storbritannien och Irland. Med investeringen får Huhtamäki också möjlighet att öka sitt produktutbud inom området formpressade fiberprodukter.

”Vi har utökat vårt sortiment och förbättrat vår operativa effektivitet i Storbritannien under de senaste åren och kunnat urskilja oss från våra konkurrenter. Den nu beslutade investeringen ger oss state-of-the-art-maskiner som betjänar våra kunder ännu bättre och ger oss möjlighet till framtida tillväxt”, säger Petr Domin, interimistisk chef för affärsområdet Molded Fiber.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}