Hon tillverkar ätbar bioplast av rester från äpplen och apelsiner

PUBLICERAD: 20 mars 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Forskaren Veronika Bátori vid Högskolan i Borås tillverkar ätbar bioplast av avfall från äpplen och apelsiner. (Bild Suss Wilén)

Veronika Bátori, nyligen disputerad inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås, har i sin forskning tagit de första stegen mot engångsartiklar och bioplastfilm tillverkade med fruktavfall som råmaterial.
I sin doktorsavhandling har hon studerat detta på avfall från äpple och apelsin.

Veronika Bátori valde avfall från just äpplen och apelsiner, eftersom detta avfall är svårt att göra sig av med.

”Avfall från äpple och apelsin innehåller båda mycket vatten och mycket organiskt material. Om man lägger detta exempelvis på soptippen, så skapas okontrollerad metanproduktion. Avfallet är också svårt att bränna på grund av att det innehåller mycket vätska. Det fungerar inte heller så bra som djurfoder på grund av höga sockerhalter och lågt pH-värde”, förklarar Veronika Bátori.

Enligt Veronika Bátoris forskning kan avfall från äpplen och apelsiner nu i stället användas för att producera nya produkter och exempelvis minska problemet med engångsartiklar i plast, som hamnar i naturen.

I sin forskning använde Veronika Bátori två metoder för att ta fram bioplast. Den ena kallas för ”solution casting method” ,vilken hon beskriver som att en polymer lösning tillsätts på en klibbfri yta, som sedan får torka till en tunn biobaserad film.

Den andra metoden kallas ”compression molding” och innebär att polymerens självbindande egenskaper utnyttjas genom tryck och värme och kan användas för att skapa 3D-produkter.

”Materialen betedde sig på olika sätt i de olika metoderna som användes. Filmen från apelsinavfallet var starkare än den från äppelpressmassan, men det fanns små hål i strukturen. För att få en enhetlig yta behövdes kemikalier i låg koncentration tillsättas. 3D-produkter från äppelpressmassan å andra sidan var mycket starkare. Den var också lättare att arbeta med i båda metoderna”, förklarar Veronika Bátori.

Hon beskriver processerna som väldigt enkla och att det är basprocesser, som inte kräver mycket kemikalier, inte så höga temperaturer och som gav material med lovande egenskaper.

”Produkten från äppelpressmassan blev också godare. Jag har smakat på nästan alla mina produkter. Och de är glutenfria!”, säger Veronika Bátori.

Hon ser stor potential i att skapa engångsartiklar som till exempel muggar eller tallrikar när det gäller 3D-produkterna. När det gäller plastfilmen ser hon användningsområden inom paketering av mat eller påsar för matavfall, då filmen snabbt bryts ner.

”Materialen behöver dock förbättringar, till exempel när det gäller att stå emot vätska. Som det är nu upplöses materialet i vatten, och det är inte så bra om man ska göra en mugg..! Därför behövs mer forskning och uppskalning av produktionen”, avslutar Veronika Bátori.

Veronika Bátori disputerade den 22 februari 2019.

HÄR kan du läsa Veronika Bátoris avhandling ”Fruit wastes to biomaterials: Development of biofilms and 3D objects in a circular economy system”

 

Senaste nytt

Labelexpo Europe utökas med teknik för falskartongtillverkning

Det är inte ovanligt att etikettproducenter även tillverkar falskartong i lite mindre storlekar i sina pressar. Detta återspeglas nu på årets Labelexpo Europe som utökas till att omfatta teknik för falskartong.
lsbel

Novusundersökning visar att många har problem med svåröppnade förpackningar

När det krävs vassa verktyg eller hjälp för att öppna en medicinburk eller livsmedelsförpackning är något fel. För många reumatiker är detta vardag – men en ny undersökning från Novus visar att problemen med svåröppnade förpackningar är utbredda i hela befolkningen. Det kommer kanske inte som en nyhet för oss i branschen? Öppningsbarhet har ju diskuterats sedan 1960-talet.
uk-enkat-utvaldx

Mondelez förpackningar kan nu skannas via Bower-appen

Mondelez Norden har inlett ett samarbete med Bower som gör det möjligt för konsumenterna att skanna deras förpackningar innan de källsorteras.
-bower

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX