Holmens nya papper är godkänt för direktkontakt med livsmedel

PUBLICERAD: 11 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Förpackningspappret Holmen PACK är avsett för flexibla förpackningslösningar och godkänt för livsmedelskontakt. (Bild Holmen Paper)

Holmen Paper har lanserat förpackningspappret Holmen PACK, som är avsett för flexibla lösningar och som är godkänt för direktkontakt med livsmedel. Pappret, som är ett nytt alternativ till maskinglättat s.k. MG-papper, är tillverkat av färska träfiber från hållbart brukade svenska skogar.

Holmen Paper skriver i ett pressmeddelande att man med Holmen PACK breddar sitt produktområde till att nu även täcka växande behov inom konsument- och industriförpackningar.

”Vi är vana att utmana traditionella marknader och vi går dit vi känner att vi kan göra nytta. Produktinnovationer, som baserar sig på våra färska träfibrer, gjorde att vi kunde bana nya vägar på dessa marknader”, säger Tommy Wiksand, affärsutvecklingschef på Holmen Paper.

Holmen PACK kommer som svar på ett uppdämt marknadsbehov, eftersom europeiska konsumenter i allt högre grad föredrar papper framför plast och många vill se en omställning till återvinningsbara pappersförpackningar.

Enligt Holmen Paper kombinerar Holmen PACK de tryckfördelaktiga egenskaperna från ett trähaltigt papper med inslag av kraftpapprets styrka. Pappret får sin släta yta genom dubbelsidig kalandrering i tillverkningsprocessen och utmanar därmed de ensidigt maskinglättade MG-pappren, som sedan tidigare finns på marknaden. Pappret har lämplig styrka för industriell användning och konvertering samt för många typer av slutanvändning hos konsument.

Holmen PACK kan användas som omslag eller mellanlägg och hjälper då till att bevara kvaliteten under lagring och hantering av produkter. Det kan också användas som baspapper i industriella applikationer och som ett substitut för poly-bagging, dvs. industriförseglade plastförpackningar, som används för allt från monteringstillbehör till tidningsutskick.

Eftersom Holmen PACK är godkänt för livsmedelskontakt möter det också det ökande behovet av papper för tryckta konsumentpåsar, till exempel för torr livsmedelshantering, butikspackat bröd, frukt och grönsaker, eller påsar för sampaketering av snabbmat.

”Vår produktionsutrustning är utmärkt lämpad för kostnadseffektiv, storskalig produktion. Nu kan vi erbjuda ett hållbart alternativ till plast”, säger Tommy Wiksand.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex