Holmens nya lättviktspapper sparar material och koldioxid

PUBLICERAD: 5 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Holmen INNR kan användas som fluting och interliner i wellpappråvara och därmed spara både material och minska koldioxidavtrycket. (Bild Holmen)|Lättviktspappret Holmen INNR produceras vid Holmen Papers bruk i Bråviken utanför Norrköping. (Bild Holmen)

Holmen Paper AB, som ingår i skogskoncernen Holmen AB, har utvecklat ett nytt lättviktspapper, som sparar material, minskar CO2-avtrycket och kan ersätta flutingpapper i wellpapp. Det nya materialet Holmen INNR lanseras nu på Scanpack 2022 i Göteborg.

Holmen Paper uppger att Holmen INNR är ett lättviktspapper som används till mellanlagren (fluting och interliner) i sådan wellpappråvara, som används till wellpappförpackningar inom industri, transport och e-handel.

Holmen INNR finns i ytgramvikterna 60 och 73 gram och har egenskaper som gör att det kan ersätta ett konventionellt flutingpapper i ytgramvikter 80–85 gram, vilket innebär en pappersbesparing på 9 till 16 procent.

Lättviktspapper för fluting tillverkas med en TMP-process (ThermoMechanical Pulp), där den mekaniska separationen av träfiber låter fibrerna behålla sin styvhet och elasticitet. Detta gör pappret lätt, men ändå tillräckligt starkt även i låga gramvikter.

Holmen INNR ger också en väsentlig minskning av koldioxidavtrycket. Enligt den utsläppsberäkning av CO2-avtrycket (carbon footprint), som baserar sig på europeiska pappersorganisationen CEPI:s ramverk och som kan användas för att jämföra pappersprodukters koldioxidavtryck, har Holmen INNR ett koldioxidavtryck på 87 kg CO2/ton papper, vilket är ett av Europas lägsta. (Se CEPI:s utläppsberäkning HÄR)

Lättviktspappret Holmen INNR produceras vid Holmen Papers bruk i Bråviken utanför Norrköping. (Bild Måns Berg)

Holmen Paper uppger att man även kan jämföra växthusgasutsläpp på bruksnivå. Enligt Business intelligence-systemet FisherSolve, som samlar in uppgifter från samtliga pappersbruk och räknar ut deras utsläpp i form av koldioxidekvivalenter, CO2(eq) per ton producerat papper, har Holmen Papers bruk i Bråviken, utanför Norrköping, ett genomsnittligt utsläpp på 143 kg CO2(eq)/ton. Det är mindre än en femtedel av det europeiska utläppsgenomsnittet för containerboardspapper, som ligger på 838 kg CO2(eq)/ton. Med den beräkningsmetoden kan Holmen INNR, som produceras vid bruket i Bråviken, minska CO2(eq) med mer än 80 procent för ingående material.

Holmen Paper uppger att miljöbelastningen från företagets produkter blir liten tack vare den klimatmässigt hållbara skogsråvaran. Holmens papper görs av restprodukter från den egna sågverksindustrin samt från gallringsträd och träd som inte kan bli sågvirke. Produktionen baseras dessutom på effektiva processer och fossilfri elektricitet. Vid Holmen Papers pappersbruk har koldioxidutsläppen minskat med mer än 95 procent sedan år 2005.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x