Holmen Paper kritiseras: ”Låt oss inte sprida fake news!”

PUBLICERAD: 22 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”Environmental Benefits of Fresh Fibre-Based Paper Production” är namnet på livscykelanalysen från Holmen Paper.|”I det här fallet skapar Holmen mest förvirring”, säger Ellen Einebrant, kommunikationschef hos ÅI.

En livscykelanalys, som Holmen Paper presenterat, skapar förvirring kring vilken miljöpåverkan papper av jungfrufiber har kontra returpapper.

Det är Återvinningsindustrierna (ÅI), som reagerat med anledning av en livscykelanalys, som Holmen presenterade i veckan. Enligt Holmen visar livscykelanalysen att papper tillverkat av färska träfibrer under särskilda förhållanden har en lägre miljöpåverkan än returpapper tillverkat i Tyskland.

”I det här fallet skapar Holmen mest förvirring”, säger Ellen Einebrant, kommunikationschef hos ÅI.

Detta skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper, menar Återvinningsindustrierna, som på sitt Twitter-kontor uppmanat Holmen: “Låt oss inte sprida fake news”.

”Vi blev förvånade av Holmens kommunikation. Det är viktigt att påpeka att det helt och hållet är energimixen i Tyskland, som ger resultaten i studien. Återvunnet papper är fortfarande bättre för miljö och klimat här i Sverige”, säger Återvinningsindustriernas kommunikationschef Ellen Einebrant till Aktuell Hållbarhet.

Återvinningsindustrierna är främst kritiska till att Holmen Paper gick ut med rubriken ”Did you know that fresh fiber actually has a lower impact than recycled paper according to a recent study”. På Holmens hemsida lyder rubriken till studien kort och gott ”New study confirms non-recycled paper is better for the climate”.

”I det här fallet skapar Holmen mest förvirring. Återvunnet material är i princip alltid bättre för miljön och klimatet och det är en förutsättning för cirkulär ekonomi att vi ökar användningen av återvunnet material. Då behöver det vara glasklart vad som är mest klimatsmart”, säger Ellen Einebrant.

Holmens livscykelanalys med titeln ”Environmental Benefits of Fresh Fibre-Based Paper Production” kan du läsa/ladda ner här (pdf-fil)

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

Nystartade Omni Polymers specialiserar sig på ett komplicerat segment inom plaståtervinningen, flexibla förpackningar från svenska hushåll. Som det ser ut...
josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost