Holmen Iggesund lanserar nytt glas- och plastlikt trämaterial

PUBLICERAD: 20 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Holmen Iggesund har utvecklat Conic, som är en prototyp med träfiberbaserade formbara produkter som ser ut som plast eller glas. (Bild Holmen Iggesund)|Conic-behållaren ser ut som om den var tillverkad i brunfärgat glas. (Bild Holmen Iggesund)|Påfyllningskopp och hållare är tänkta att förpackas i en yttre låda, tillverkad i Holmen Iggesunds Invercote-kartong. (Bild Holmen Iggesund)

Kartongspecialisten Holmen Iggesund har utvecklat prototypen Conic, som är ett nytt träfiberbaserat och formbart material, som ser ut som plast eller glas!

Holmen Iggesund skriver i ett pressmeddelande att prototypen Conic är en ny träbaserad förpackningslösning, som gör det möjligt för varumärkesägare att nå sina hållbarhetsmål samtidigt som de behåller sin position på marknaden. Conic-lösningen, som utvecklats av Holmen Iggesund genom samarbete med partnerorganisationer, använder en framväxande teknik, som gör det möjligt att ersätta plast med naturmaterial i formbara produkter.

Conic-behållaren ser ut som om den var tillverkad i brunfärgat glas. (Bild Holmen Iggesund)

Holmen Iggesund har tagit fram en helt träbaserad formbar premiumförpackningslösning för kosmetikabranschen, som illustrerar hur tredimensionella produkter, som vanligtvis tillverkas av plast, kan tillverkas av hållbara träfibermaterial.

Den första Conic-prototypen består av en koniskt formad påfyllningskopp, som kan användas för krämer eller flytande tvålar, och en transparent behållare. Påfyllningskopparna ser ut som om de är gjorda av plast och hållaren ser ut som glas – men de är gjorda av träfibrer!

Påfyllare och hållare är förpackade i en yttre låda i Holmen Iggesunds Invercote-kartong.

”Formbara material är en helt ny riktning för Holmen Iggesund – men vi tittar på framtidens och kundernas behov”, säger Hein van den Reek, chef för affärsområdet Formables hos Holmen Iggesund.

Påfyllningskopp och hållare är tänkta att förpackas i en yttre låda, tillverkad i Holmen Iggesunds Invercote-kartong. (Bild Holmen Iggesund)

Hein van den Reek betonar att prototypen inte är klar för kommersiell lansering och att det krävs ytterligare utveckling. Nästa steg i utvecklingen av tekniken kommer att innefatta en industriell demonstrationsanläggning och ytterligare samarbete med partners för att kunna skala upp produkten och föra ut den på marknaden.

”Men det är ett koncept som visar vad samarbete kan åstadkomma. En av våra viktigaste samarbetspartners är The Loop Factory, ett innovativt start-up-företag, som med en torrformningsteknik skapar formbara produkter av träfibrer från Holmen Iggesund och en annan viktig samarbetspartner i Conic-projektet är Grow, ett konsultföretag för varumärkesutveckling vars Future Packaging Lab arbetar med ingenjörerna på Loop för att skapa kommersiella applikationer med tekniken”, berättar Hein van den Reek, som tidigare varit affärsutvecklingschef hos BillerudKorsnäs, bland annat för deras fiberbaserade produkter under varumärket FibreForm, men som nu har tillträtt en motsvarande tjänst hos Holmen Igggesund.

Holmen Iggesund skriver i sitt pressmeddelande att man kommer att närvara och presentera sitt Conic-projekt på mässan Luxe Pack i Monaco den 27-29 september.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax