Holmen Iggesund lanserar nytt glas- och plastlikt trämaterial

PUBLICERAD: 20 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Holmen Iggesund har utvecklat Conic, som är en prototyp med träfiberbaserade formbara produkter som ser ut som plast eller glas. (Bild Holmen Iggesund)|Conic-behållaren ser ut som om den var tillverkad i brunfärgat glas. (Bild Holmen Iggesund)|Påfyllningskopp och hållare är tänkta att förpackas i en yttre låda, tillverkad i Holmen Iggesunds Invercote-kartong. (Bild Holmen Iggesund)

Kartongspecialisten Holmen Iggesund har utvecklat prototypen Conic, som är ett nytt träfiberbaserat och formbart material, som ser ut som plast eller glas!

Holmen Iggesund skriver i ett pressmeddelande att prototypen Conic är en ny träbaserad förpackningslösning, som gör det möjligt för varumärkesägare att nå sina hållbarhetsmål samtidigt som de behåller sin position på marknaden. Conic-lösningen, som utvecklats av Holmen Iggesund genom samarbete med partnerorganisationer, använder en framväxande teknik, som gör det möjligt att ersätta plast med naturmaterial i formbara produkter.

Conic-behållaren ser ut som om den var tillverkad i brunfärgat glas. (Bild Holmen Iggesund)

Holmen Iggesund har tagit fram en helt träbaserad formbar premiumförpackningslösning för kosmetikabranschen, som illustrerar hur tredimensionella produkter, som vanligtvis tillverkas av plast, kan tillverkas av hållbara träfibermaterial.

Den första Conic-prototypen består av en koniskt formad påfyllningskopp, som kan användas för krämer eller flytande tvålar, och en transparent behållare. Påfyllningskopparna ser ut som om de är gjorda av plast och hållaren ser ut som glas – men de är gjorda av träfibrer!

Påfyllare och hållare är förpackade i en yttre låda i Holmen Iggesunds Invercote-kartong.

”Formbara material är en helt ny riktning för Holmen Iggesund – men vi tittar på framtidens och kundernas behov”, säger Hein van den Reek, chef för affärsområdet Formables hos Holmen Iggesund.

Påfyllningskopp och hållare är tänkta att förpackas i en yttre låda, tillverkad i Holmen Iggesunds Invercote-kartong. (Bild Holmen Iggesund)

Hein van den Reek betonar att prototypen inte är klar för kommersiell lansering och att det krävs ytterligare utveckling. Nästa steg i utvecklingen av tekniken kommer att innefatta en industriell demonstrationsanläggning och ytterligare samarbete med partners för att kunna skala upp produkten och föra ut den på marknaden.

”Men det är ett koncept som visar vad samarbete kan åstadkomma. En av våra viktigaste samarbetspartners är The Loop Factory, ett innovativt start-up-företag, som med en torrformningsteknik skapar formbara produkter av träfibrer från Holmen Iggesund och en annan viktig samarbetspartner i Conic-projektet är Grow, ett konsultföretag för varumärkesutveckling vars Future Packaging Lab arbetar med ingenjörerna på Loop för att skapa kommersiella applikationer med tekniken”, berättar Hein van den Reek, som tidigare varit affärsutvecklingschef hos BillerudKorsnäs, bland annat för deras fiberbaserade produkter under varumärket FibreForm, men som nu har tillträtt en motsvarande tjänst hos Holmen Igggesund.

Holmen Iggesund skriver i sitt pressmeddelande att man kommer att närvara och presentera sitt Conic-projekt på mässan Luxe Pack i Monaco den 27-29 september.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x