Holmen Iggesund lanserar Bio E - en biobaserad kartongbarriär

PUBLICERAD: 9 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Holmen Iggesund erbjuder den biobaserade barriären Bio E på flera av sina kartongkvaliteter. (Bild Holmen Iggesund)

Kartongtillverkaren Holmen Iggesund lanserar nu Bio E, som är en ny biobaserad kartongbarriär, tillverkad av 75 procent förnybara råvaror och godkänd för industriell kompostering.

”Tidigare generationer av biobaserade barriärer har endast bestått av cirka 30 procent förnybara råvaror , så Bio E erbjuder en stor förbättring”, säger Per Berglund, Product Manager Value Added Products, Holmen Iggesund.

Förpackningslösningar av kartong har börjat användas av många livsmedels- och dryckesproducenter, som är angelägna om att minska sin användning av plast och förbättra sitt koldioxidavtryck. Dock är de barriärbeläggningar, som lamineras på kartong för att skydda livsmedelsprodukterna, till stor del tillverkade av fossilbaserad plast.

Men nu kan alltså Holmen Iggesund erbjuda kartong med Bio E-barriär, som till 75 procent är biobaserad och har en lågt innehåll av fossilbaserat material.

Holmen Iggesund skriver i ett pressmeddelande att den nya barriären Bio E är ett stort steg på vägen att utveckla helt fossilfria barriärbeläggningar, som inte äventyrar den säkerhet och funktionalitet som uppnås med traditionella polyetenbaserade (PE) barriärbeläggningar.

Holmen Iggesund skriver att bolagets Bio E-barriär är både vätske- och fettresistent och att den uppfyller europeiska och amerikanska FDA -krav för kontakt med livsmedel, vilket gör den lämplig för alla typer av livsmedelsförpackningar. Bio E är också godkänt för användning i mikrovågsugnar.

”Dessutom har Bio E godkänts för industriell kompostering, vilket är en stor fördel”, påpekar Per Berglund.

Bio E erbjuds nu i kombination med flera av Holmen Iggesunds kartongkvaliteter.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx