Höga elpriserna tvingar många plastaktörer till driftuppehåll

PUBLICERAD: 14 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi har tvingats stänga produktionslinjer på grund av de höga elpriserna”, säger Trioworld Groups VD och koncernchef Andreas Malmberg. (Bild Trioworld)|Nästan sex av tio av de tillfrågade medlemsföretagen i IKEM (56 procent) tror att det tar 6 – 8 år eller mer innan vi får tillbaks lägre elpriser och en säker eltillgång i Sverige… (Bild IKEM)|”De höga elpriserna gör att plastförpackningar till livsmedel blir dyrare och därmed också våra livsmedel”, säger Carl Eckerdahl, chefsekonom på IKEM. (Bild IKEM)

En färsk undersökning från svenska organisationen IKEM (Innovations- och kemiindustrierna) visar att mer än vart tredje företag inom plast- och gummiindustrin har tvingats göra produktionsuppehåll på grund av de rådande höga elpriserna i Sverige.

Enligt IKEM:s undersökning har de höga energipriserna inneburit att 34 procent av plast- och gummiaktörerna gjort driftuppehåll för att hålla nere sina kostnader, trots att en hög efterfrågan inneburit att produktionen egentligen borde ha gått på högvarv!

”De höga elpriserna gör att plastförpackningar till livsmedel blir dyrare och därmed också våra livsmedel”, säger Carl Eckerdahl, chefsekonom på IKEM. (Bild IKEM)

IKEM-enkäten visar dessutom att företagens framtidsprognoser vad gäller elfrågan är dystra. En majoritet tror att det kommer dröja många år innan vi åter får se stabila elpriser.

”Stabil elproduktion och stabila elpriser har länge varit en stor konkurrensfördel i Sverige. Tyvärr är detta en fördel som inte längre går att räkna med. Under kvartal fyra 2021 resulterade de höga elpriserna i att en tredjedel av den svenska plast- och gummiindustrin gjorde driftuppehåll. Detta i ett läge när orderböckerna var fulltecknade. Det leder till akuta problem för branschen och får effekter längre ner i kedjan, där exempelvis plastförpackningar till livsmedelsbranschen blir dyrare och därmed också de livsmedel vi handlar i butik”, säger Carl Eckerdahl, chefsekonom på IKEM.

Trioworld Group är ett av Sveriges största plast- och förpackningsföretag med en omsättning på över 6,5 miljarder och är ett av de företag som tvingats till driftuppehåll.

Nästan sex av tio av de tillfrågade medlemsföretagen i IKEM (56 procent) tror att det tar 6 – 8 år eller mer innan vi får tillbaks lägre elpriser och en säker eltillgång i Sverige… (Bild IKEM)

”De rekordhöga elpriserna slår hårt mot lönsamheten. Under årets sista månader var vi tvungna att fatta beslut om omplanering av driften för att parera de höga och mycket varierande elpriserna. I vissa fall har vi till och med tvingats stänga produktionslinjer. Driftuppehållen drabbar den dagliga verksamheten, men ännu allvarligare är hur de höga elpriserna kan komma att hota våra långsiktiga hållbara investeringar”, säger Andreas Malmberg, VD för Trioworld Group.

När IKEM-företagen ombeds prognostisera hur elmarknaden kommer att utvecklas, svarar en övervägande majoritet att de antingen inte vet eller att de inte tror det är möjligt att åstadkomma balans mellan utbud och efterfrågan på el de närmaste 15 åren! Nästan sex av tio företag räknar med att det kommer ta minst sex år, innan vi åter har en situation med stabila svenska elpriser…

Senaste nytt

Studentbidrag i Packnorth Award 2025 - Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Beata Tapola Jakobsson och Sofie Josefsson studerar till förpackningsingenjör, en YH-utbildning på Haganässkolan i Älmhult. De har sänt in ett bidrag i kategorin ”Förpackningsindustrins framtid” i Packnorth Award 2025. Deras bidrag är en glödlampaförpackning som även fungerar som en lampskärm.
origamilightbulbpackages2x
Studentbidrag i Packnorth Award 2025 – Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Det är mycket som snurrar kring begreppet PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) för närvarande. Frågorna är många, hur ska man som företag agera för att klara de förordningar, det vill säga krav eller de direktiv som kommer att gälla inom kort. Naturvårdsverkets Åsa Stenmarck och Anna Fråne reder ut begreppen i ett inspelat webbinar som arrangerades nyligen.
Åsa och Annax
Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka - bara en tiondel återvinns

Användningen av plast leder till stora mängder avfall och konsumtionen väntas öka i framtiden. Samtidigt återvinns knappt en tiondel av den plast som slängs. Det visar den senaste kartläggningen av plastflöden i Sverige.
plast engångsartiklarx
Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka – bara en tiondel återvinns

NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

När vi närmar oss stängning av första halvåret av 2025 kan Näringslivets Producentansvar (NPA) konstatera att de fakturerade förpackningsavgifterna överstigit de faktiska kostnaderna för insamling och återvinning. Nu återförs överskottet till kunderna – i linje med bolagets icke-vinstdrivande modell.
FTI-pressbild
NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x
Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat
Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald
Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald
Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag