HKScan fasar ut all svart plast i sina förpackningar

PUBLICERAD: 28 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”Beslutet att sluta använda svart plast i Sverige och Finland är ett viktigt steg för oss”, säger Sofia Hyléen Toresson.

Nordiska kött- och charkföretaget HKScan kommer att fasa ut all svart plast i sina förpackningar i Sverige och Finland under år 2019. Plasten ska ersättas med plast av annan färg och/eller andra material.

Anledningen till att HKScan tar bort all svart plast är att sådan plast i dag är mycket svår att återvinna, eftersom det optiska sorteringssystemet, som används vid sortering av plast, inte kan läsa av det svarta kolpigmentet i plasten. Svarta plastprodukter åker därför till förbränning istället för att gå till återvinning.

”Beslutet att sluta använda svart plast i Sverige och Finland är ett viktigt steg för att öka återvinningsmöjligheterna och minska miljöpåverkan av våra förpackningsmaterial”, säger Sofia Hyléen Toresson, VD HKScan Sverige.

HKScan skriver i ett pressmeddelande att konsumenterna tycker det är viktigt med miljövänliga förpackningar. Enligt Eurobarometer 2017 tycker 94 procent av konsumenterna att den viktigaste åtgärden för att minska plastavfall är att minska andelen plastförpackningar för livsmedel. För konsumenten är förpackningens miljöpåverkan viktig, liksom hur praktisk och informativ förpackningen är.

”Vi vill göra vårt yttersta för att utveckla våra förpackningar och göra dom mer hållbara för att motsvara konsumenternas förväntningar. Vi har infört ett antal nya förpackningar på våra marknader för att förbättra produktanvändbarhet och miljöeffektivitet”, säger Sofia Hyléen Toresson.

HKScan arbetar även aktivt med förpackningslösningar, som kan bidra till att minska matsvinnet.

”I dag slängs ungefär en fjärdedel av all mat som köps, så vi alla konsumenter har också ett stort ansvar. Målet med vår förpackningsutveckling och design, är att förlänga produktens hållbarhet och öka möjligheten till återvinning”  förklarar Sofia Hyléen Toresson.

År 2017 rapporterade HKScan för första gången mängden förpackningsmaterial som användes i företagets produkter.

”Förra året kom 38 procent av materialet från förnybara källor, som wellpapp och papper. Av dessa kom cirka en femtedel från återvunna material. Vi strävar efter att minska miljöpåverkan utan att för den skull äventyra matsäkerheten”, förklarar Sofia Hyléen Toresson.

I Sverige är HKScan dedikerade att följa visionen som bestämts av Livsmedelsindustrierna (LI). LI har uppgett att alla plastförpackningar ska kunna återvinnas år 2022 och alla plastförpackningar ska tillverkas av förnybara eller återvunna råvaror före 2030.

”För att uppnå denna vision har vi startat ett hållbart förpackningsprojekt för att definiera aktiviteter för att öka användningen av hållbara och återvinningsbara material, avslutar Sofia Hyléen Toresson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx