Historisk produktion läggs ner vid Nordic Papers Säfflebruk

PUBLICERAD: 29 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Bruket i Säffle har tillverkat pappersmassa sedan 1880-talet. Nu är produktionen inte längre lönsam och Nordic Paper vill lägga ner den och i stället öka produktionen av fettresistent förpackningspapper. (Bild Nordic Paper)|”Vi vill säkra vår position som världsledande producent av greaseproof-papper”, säger VD Anita Sjölander. (Bild Nordic Paper)

Nordic Papers bruk i Säffle grundades 1883 och brukets tillverkning av sulfitmassa är bland världens äldsta. Men nu vill Nordic Paper upphöra med massaproduktionen och fokusera produktionen på fettresistent förpackningspapper, så kallat greaseproof.

Nordic Papers produktionsanläggning i Säffle består idag av en massalinje samt två pappersmaskiner, vilka producerar naturliga greaseproof-papper. Pappersmaskinen har en kapacitet på 33.000 ton per år, vilket gör bruket till en av de större producenterna av greaseproof-papper i världen, medan däremot brukets massalinje är en av de allra minsta i Europa.

Nu vill alltså Nordic Paper lägga ner den olönsamma massaproduktionen i Säffle och i stället investera i ökad tillverkning av fettresistent förpackningspapper, som används i livsmedelsbaserade förpackningsapplikationer som till exempel bakplåtspapper, bakformar, etc.

Nordic Paper skriver i ett pressmeddelande att man beslutat inleda fackliga förhandlingar om en omstrukturering av produktionen vid anläggningen i Säffle. Avsikten är att produktionen av pappersmassa ska upphöra under fjärde kvartalet 2021 och ersättas med utökat inköp av externt producerad massa. För detta syfte har beslut även fattats om en investering i anläggningen på omkring 70 miljoner kronor.

”Vi vill säkra vår position som världsledande producent av greaseproof-papper”, säger VD Anita Sjölander. (Bild Nordic Paper)

Enligt Nordic Paper möjliggör de planerade åtgärderna en ökning med cirka 10 procent av brukets produktionskapacitet för naturliga greaseproof-papper.

”Omstruktureringen i Säffle är ett viktigt steg för Nordic Papers långsiktiga utveckling. Anläggningen har en lång historia med massaproduktion och genom att omstrukturera produktionen enligt förslag skulle vi utöka vår konkurrenskraft och säkra vår position som världsledande producent av greaseproof-papper”, säger Anita Sjölander, VD för Nordic Paper.

Nordic Paper skriver i sitt pressmeddelande att man bedömer att stängningen av massaproduktionen, etc. kommer att minska bemanningen på bruket med cirka 20 arbetstillfällen. Vidare skulle brukets fasta kostnader, exklusive avskrivningar, minska med omkring 30 – 40 miljoner kronor på årsbasis vid fullt utnyttjande av produktionskapaciteten.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x