Skandinaviska Superfos, som ingår i brittiska plastförpackningskoncernen RPC Group, har utvecklat en ny formel för framställning av hinkar med en hög andel återvunnen plast. Fokus ligger på kvalitet, hög driftsäkerhet och hållbarhet.
Att tillverka nya hållbara förpackningar av återvunnen plast är en välkänd praxis för RPC Superfos. Men nu har företaget utvecklat en ny formel för en serie med hinkar i olika storlekar och former, som alla kan tillverkas med en mycket hög andel återvunnen plast. Det handlar om hinkar för industriell användning som Paintainer®, SuperCube®, SuperLift® och SuperFlex®.
”Vi har lång erfarenhet av att använda återvunnen plast i emballagelösningar för industriell användning. Det handlar om att hitta den rätta balansen, eftersom det är viktigt att ta hänsyn till de mekaniska egenskaperna, annars kan emballagets driftsäkerhet påverkas negativt. Tack vare vår nya formel kan vi nu i dessa fall nå upp till en mycket hög andel återvunnen plast.”, förklarar Søren Marcussen, nordisk chef för RPC Superfos.
RPC Superfos skriver att hinkar med återvunnen plast en åtgärd som stöder utvecklingen av den cirkulära ekonomin. Tillsammans med kunden tar man fram den rättas mixen av återvunnen respektive jungfrulig plast. Sammansättningen beror på vad emballaget ska användas till och en nära dialog med kunden är avgörande för ett lyckat resultat.
”Vi är glada över att kunna erbjuda en serie kvalitetshinkar med återvunnen plast, som är perfekta för färg, lack, byggmaterial, trädgårdsprodukter osv. När vi använder återvunnen plast är det bara ett sätt för oss att tänka hållbarhet och vi är mycket glada över att hela marknaden numera rör sig i en riktning, som innebär ökad hållbarhet”, säger Janni Langkjær Pedersen, hållbarhetsansvarig hos RPC Superfos.
Just nu utvidgar RPC Superfos också sitt samarbete med olika leverantörer av plastgranulat från plastavfall. Dessutom genomför man diverse kundprojekt tillsammans med RPC PLASgran, ett ledande plaståtervinningsföretag i Storbritannien. Det handlar bland annat om att utveckla en välfungerande infrastruktur för att öka insamlingen av använt PP (polypropen). Detta samarbetsprojekt går också ut på att utveckla metoder för en säker integrering av återvunnet plastmaterial i nya emballage för livsmedelsprodukter. För att återvunnen PP ska kunna användas som material, som kommer i kontakt med livsmedelsprodukter, måste man säkerställa att dess källa kan spåras och att materialet håller en mycket hög kvalitet.