Herma lanserar stora linerless etiketter med unikt ”torrt” lim

PUBLICERAD: 6 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”Vårt linerless etikettsystem är perfekt för hantering av etiketter till större fraktgods och liknande” menar Hermas VD Thomas Baumgärtner. (Bild Herma)|Fraktgods försett med etiketter i Hermas nya InNo-Liner system. (Bild Herma)

Tyska etikettspecialisten Herma har utvecklat ett system med stora självhäftande fraktetiketter utan releasepapper, där etiketterna är belagda med ett ”torrt” lim, som aktiveras och blir klibbigt först i appliceringsögonblicket.

”Med vårt InNo-Liner system uppnår man lätt den vanligtvis nödvändiga appliceringshastigheten på cirka 40 A5- eller A6-etiketter per minut, och etiketterna kan även förtryckas med färg vid behov. Kostnaden är dessutom ungefär densamma som för konventionella självhäftande etiketter”, säger Hermas VD Thomas Baumgärtner.

Fraktgods försett med etiketter i Hermas nya InNo-Liner system. (Bild Herma)

Så kallade linerless etikettsystem är inget ovanligt, men enligt Herma har dessa flera nackdelar, speciellt när det gäller sådana stora etiketter, som används för märkning av större fraktgods, etc. Eftersom etiketterna i releasepappersfria system oftast är belagda med silikon begränsas möjligheten att använda tryckfärger på etiketterna och med termotransferskrivare kan etiketterna endast förses med text och bilder i en färg, vanligen svart.
Det finns också releasepappersfria system, där etiketternas vidhäftningsförmåga aktiveras med värme, men dessa kan enligt Herma inte appliceras med tillräckligt hög hastighet.

Det som skiljer Hermas InNo-Liner system från andra linerless system för självhäftande etiketter är alltså det unika patenterade limmet på etiketterna. Detta lim är inte alls klibbigt från början utan aktiveras och blir ”klistrigt” på bråkdelen av en sekund just i appliceringsögonblicket genom att etiketterna får en ”mikrodusch” med vatten från en patentsökt ”mikrofinfördelare”, som är specialutvecklad för ändamålet.

”Denna specialenhet aktiverar det självhäftande materialet exakt och fullt ut och samverkan mellan finfördelare och lim är avgörande för processens tillförlitlighet”, förklarar Thomas Baumgärtner.

Herma skriver i ett pressmeddelande att man kommer att visa upp sitt InNo-Liner system på mässorna Fachpack i Nürnberg 24 – 26 september och Labelexpo i Bryssel 24 – 27 september.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx