Henkel lanserar förpackningar i svart plast som kan återvinnas

PUBLICERAD: 6 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Henkel och Ampacet har utvecklat svarta plastförpackningar, som är helt återvinningsbara. De första produkterna blir plastflaskor med toalettprodukter under varumärket Bref.

Tyska konsumentproduktkoncernen Henkel har tillsammans med sin leverantör Ampacet utvecklat helt återvinningsbara förpackningar i svart plast.

Flaskor, tråg och andra förpackningar i svart plast vållar stora problem i plaståtervinningen, eftersom konventionell svart plast är nästan omöjlig att detektera i sorteringsanläggningar, som använder infraröd teknik (NIR = Near-Infra-Red). Dessa plastprodukter avskiljs då som ”icke-återvinningsbara” och hamnar bland soporna i stället för att återvinnas och ingå i nya plastprodukter.

Men nu har alltså Henkel och deras masterbatchleverantör Ampacet utvecklat en nytt svart plastförpackningsmaterial, som är helt återvinningsbart. Hemligheten är en kolfri svart färg, som kan detekteras och som gör att plastprodukterna sorteras som återvinningsbara.

Nu i maj lanserar Henkel de första produkterna i den nya svarta plasten – det blir plastflaskor med toalettprodukter under varumärket Bref. Senare i år kommer Henkel att lansera fler återvinningsbara svarta plastförpackningar på marknaden.

”Det nya plastmaterialet bidrar till en hållbar återvinningscykel av plastförpackningar”, säger Vineet Varman, som ansvarar för förpackningsutveckling för bland annat tvättmedel hos Henkel Laundry & Home Care.

Henkel skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen av återvinningsbara svarta plastförpackning är ännu ett steg i bolagets förpackningsstrategi. Målet är att år 2025 ska 100 procent av företagets förpackningar kunna återvinnas, återanvändas eller komposteras. Henkel vill också öka andelen återvunnet plast till 35 procent i sina konsumtionsvaror i Europa till år 2025.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx