Henkel lanserar förpackningar i svart plast som kan återvinnas

PUBLICERAD: 6 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Henkel och Ampacet har utvecklat svarta plastförpackningar, som är helt återvinningsbara. De första produkterna blir plastflaskor med toalettprodukter under varumärket Bref.

Tyska konsumentproduktkoncernen Henkel har tillsammans med sin leverantör Ampacet utvecklat helt återvinningsbara förpackningar i svart plast.

Flaskor, tråg och andra förpackningar i svart plast vållar stora problem i plaståtervinningen, eftersom konventionell svart plast är nästan omöjlig att detektera i sorteringsanläggningar, som använder infraröd teknik (NIR = Near-Infra-Red). Dessa plastprodukter avskiljs då som ”icke-återvinningsbara” och hamnar bland soporna i stället för att återvinnas och ingå i nya plastprodukter.

Men nu har alltså Henkel och deras masterbatchleverantör Ampacet utvecklat en nytt svart plastförpackningsmaterial, som är helt återvinningsbart. Hemligheten är en kolfri svart färg, som kan detekteras och som gör att plastprodukterna sorteras som återvinningsbara.

Nu i maj lanserar Henkel de första produkterna i den nya svarta plasten – det blir plastflaskor med toalettprodukter under varumärket Bref. Senare i år kommer Henkel att lansera fler återvinningsbara svarta plastförpackningar på marknaden.

”Det nya plastmaterialet bidrar till en hållbar återvinningscykel av plastförpackningar”, säger Vineet Varman, som ansvarar för förpackningsutveckling för bland annat tvättmedel hos Henkel Laundry & Home Care.

Henkel skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen av återvinningsbara svarta plastförpackning är ännu ett steg i bolagets förpackningsstrategi. Målet är att år 2025 ska 100 procent av företagets förpackningar kunna återvinnas, återanvändas eller komposteras. Henkel vill också öka andelen återvunnet plast till 35 procent i sina konsumtionsvaror i Europa till år 2025.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx