Henkel lanserar förpackningar i svart plast som kan återvinnas

PUBLICERAD: 6 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Henkel och Ampacet har utvecklat svarta plastförpackningar, som är helt återvinningsbara. De första produkterna blir plastflaskor med toalettprodukter under varumärket Bref.

Tyska konsumentproduktkoncernen Henkel har tillsammans med sin leverantör Ampacet utvecklat helt återvinningsbara förpackningar i svart plast.

Flaskor, tråg och andra förpackningar i svart plast vållar stora problem i plaståtervinningen, eftersom konventionell svart plast är nästan omöjlig att detektera i sorteringsanläggningar, som använder infraröd teknik (NIR = Near-Infra-Red). Dessa plastprodukter avskiljs då som ”icke-återvinningsbara” och hamnar bland soporna i stället för att återvinnas och ingå i nya plastprodukter.

Men nu har alltså Henkel och deras masterbatchleverantör Ampacet utvecklat en nytt svart plastförpackningsmaterial, som är helt återvinningsbart. Hemligheten är en kolfri svart färg, som kan detekteras och som gör att plastprodukterna sorteras som återvinningsbara.

Nu i maj lanserar Henkel de första produkterna i den nya svarta plasten – det blir plastflaskor med toalettprodukter under varumärket Bref. Senare i år kommer Henkel att lansera fler återvinningsbara svarta plastförpackningar på marknaden.

”Det nya plastmaterialet bidrar till en hållbar återvinningscykel av plastförpackningar”, säger Vineet Varman, som ansvarar för förpackningsutveckling för bland annat tvättmedel hos Henkel Laundry & Home Care.

Henkel skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen av återvinningsbara svarta plastförpackning är ännu ett steg i bolagets förpackningsstrategi. Målet är att år 2025 ska 100 procent av företagets förpackningar kunna återvinnas, återanvändas eller komposteras. Henkel vill också öka andelen återvunnet plast till 35 procent i sina konsumtionsvaror i Europa till år 2025.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex