Helautomatisk ”avlövning” av plastfilmade produkter på pall

PUBLICERAD: 24 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Med Varo Unwrapper kan krymp- och plastfilm på pallar autoamtiskt avlägsnas utan att de inplastade produkterna skadas. Bilden är från Varos testcenter i Danmark. (Bild Varo)|Enligt Varo finns ingen liknande ”avlövare” på marknaden och nu har Varo patenterat sin unika teknologi. (Bild Varo)|Niels Jensen är VD för Varo Group. (Bild Varo)

Danska företaget Varo har utvecklat Varo Unwrapper – en helautomatisk ”avlövningsmaskin” som effektivt avlägsnar plast- och krympfilm från pallar utan att skada produkterna.

Enligt Varo finns ingen liknande ”avlövare” på marknaden och nu har Varo patenterat sin unika teknologi. (Bild Varo)

Varo skriver i ett pressmeddelande att plastfilm på pallar vanligtvis avlägsnas manuellt med kniv, etc., vilket inte bara är tids- och resurskrävande utan också innebär ett monotont arbete med stor risk för arbetsskador. Vid manuell avlövning finns också risk för obehagliga stötar av statisk elektricitet vid hantering av plastfilmen.

Enligt Varo kan deras helautomatiska Varo Unwrapper ta över avlövningsprocessen samtidigt som lagerpersonalen kan arbeta mer effektivt med andra uppgifter.

Den patenterade teknologin gör det möjligt att avlöva alla typer av produkter på standardpallar, även om produkterna staplas olika på pallen. Detta möjliggörs genom en process, där Unwrapper först skannar pallens höjd och form innan kapningsprocessen. Därefter skärs plastfolien upp utan att skada inplastade produkter på pallen, varefter folien tas bort av två utdragbara armar. Ett sughuvud på toppen säkerställer dessutom att toppfolien tas bort. Den bortskurna plastfolien kan transporteras manuellt till en återvinningscontainer eller automatiskt med hjälp av en suganordning.

Niels Jensen är VD för Varo Group. (Bild Varo)

Varo skriver att deras Unwrapper enkelt kan kopplas till befintliga produktionslinjer eller levereras med en depalletteringslösning.

”Med vår Unwrapper ser vi stora möjligheter för att automatisera avlövningsarbetet av pallar i många företag. Vår lösning kan packa upp många olika produkter på pallar, som hittills har krävt manuellt arbete med knivar och att klättra runt på höga pallar. Det har varit en krävande utvecklingsuppgift, men vi är mycket nöjda med resultatet”, säger Niels Jensen, VD för Varo Group.

Här finns en liten film som visar Varo Unwrapper i arbete.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}