Heidelbergs sparpaket: stoppar produktion och varslar 2000

PUBLICERAD: 19 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Digitala tryckpressen Primefire 106 väckte stort intresse när den presenterades våren 2016. Men nu stoppar Heidelberg tillverkningen. (Bild Heidelberg)

Globala tryckpresstillverkaren Heidelberger Druckmaschinen AG (Heidelberg) drar åt svångremmen i ett stort sparpaket, där man bland annat stoppar tillverkningen av en del av tryckpressutbudet och förbereder uppsägning av upp till 2.000 anställda runt om i världen.

Sparpaketet har fokus på de lönsamma delarna av Heidelbergs kärnverksamhet, vilket bland annat innebär att man nu stoppar tillverkningen av digitala tryckpressar under varumärket ”Primefire”, vilka är speciellt utformade för bland annat förpackningstryck (Läs HÄR), samt stoppar produktionen av så kallade ”Very Large Format”-pressar (VLF).

Åtgärdspaketet omfattar också en nedskärning av arbetskraften med upp till 2.000 anställda runt om i världen.

Hela paketet beräknas innebära engångskostnader på ca 300 miljoner euro (3,3 miljarder kronor), vilka belastar bokslutsåret 2019/2020. För att säkerställer finansiering av åtgärdspaketet och öka koncernens finansiella stabilitet och likviditet kommer bolaget att återföra cirka 375 miljoner euro från en trustfond.

Heidelberg skriver i ett pressmeddelande att bolagsstyrelsen beslutat om sparpaketet för att åstadkomma en snabb och kortvarig minskning av strukturkostnaderna och åstadkomma långsiktiga förbättringar av företagets lönsamhet.

Med ett fokus på lönsam kärnverksamhet och en systematisk effektivisering av kostnadsbasen ska sparpaketet ge en förbättring av resultatet för skatt och avskrivningar (EBITDA) på 100 miljoner euro (ca 1,1 miljarder kronor), exklusive omstruktureringsresultatet.

”Detta är ett radikalt steg för vårt företag och innebär också några smärtsamma förändringar. Det har varit mycket svårt att fatta dessa beslut, som är nödvändiga för att få företaget tillbaka på rätt spår. Genom att avbryta olönsamma produkter kan vi nu fokusera på vår starka, lönsamma kärna. Och vi ska utnyttja Heidelbergs ledande marknadsposition för att öka möjligheterna till digitalisering. Framöver kommer vi även fortsättningsvis att förse våra kunder världen över med teknologiskt ledande digitala lösningar och tjänster över hela linjen”, säger Heidelbergs verkställande direktör Rainer Hundsdörfer i en kommentar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x