Här kan du läsa ett urval av sommarens heta ”packnews”

PUBLICERAD: 7 augusti 2019
UPPDATERAD: 25 januari


Packnews har haft sommarledigt – men det har inte förpackningsbranschen… Intressanta förpackningsnyheter har fortsatt att strömma in under vår ledighet och för att du som läsare inte ska missa de mest ”heta” nyheterna har vi sammanställt ett urval, som du kan läsa här nedan.

Nyheterna är skrivna i kortform och uppställda i kronologisk ordning. Till varje nyhet finns det en länk, som går till ett PDF-dokument, där du kan läsa den oredigerade texten till respektive nyhets officiella pressrelease. Dokumenten är också illustrerade med aktuella bilder. (OBS flera av releasetexterna är på engelska)

24 juni:
Ecolean etablerar sig på den mexikanska marknaden
Helsingborgsbaserade förpackningstillverkaren Ecolean har tillsammans med den inhemska koncernen Alpura lanserat Ecoleans första aseptiska mejeriförpackningarna på den mexikanska marknaden.
LÄNK (engelska)

28 juni:
Smurfit Kappa skapar e-handelsförpackning för ägg!
Smurfit Kappa har hjälpt en ledande latinamerikansk äggleverantör att ta sig in på e-handelsmarknaden, genom att utveckla en ”portfölj”-liknande e-handelsförpackning för distribution av färska ägg..!
LÄNK

1 juli:
Berry Global har fullföljt förvärvet av RPC Group
USA-baserade Berry Global har nu fullföljt förvärvet av brittiska plastförpackningskoncernen RPC Group. Köpeskillingen uppges till ca 6,5 miljarder US-dollar (drygt 62,3 miljarder kronor).
LÄNK (engelska)

3 juli:
Tetra Pak inviger Vietnams första fabrik för aspetisk kartong
Tetra Pak har haft högtidlig invigning av sin nybyggda kartongfabrik i vietnamesiska Binh Doung. Fabriken är Vietnams första tillverkningsenhet för aseptisk förpackningskartong.
LÄNK (engelska)

8 juli:
Nu går det att panta tomma YES-flaskor med mobilen!
Procter & Gamble-ägda varumärket YES går nu ut med pant på sina diskmedelsflaskor i samarbete med det prisbelönta startup-bolaget PantaPå.
LÄNK

10 juli:
Finska Walki köper belgiska företaget Belcoat av Mondi
Finska Walki Group köper den belgiska tillverkaren Belcoat av Mondi-koncernen. Belcoat tillverkar specialiserade extruderingsbelagda produkter.
LÄNK (engelska)

12 juli:
Bosch säljer sin division för förpackningsmaskiner till CVC
Tyska Bosch ska avyttra sin förpackningsmaskindivision Bosch Packaging Technology till riskkapitalföretaget CVC Capital Partners. Affären berör 6.100 anställda i 15 länder.
LÄNK (engelska)

15 juli:
BillerudKorsnäs lanserar första 180-graders sugröret i papper
BillerudKorsnäs har tillsammans med Paper Straw utvecklat U-Bend Straw – det första funktionella 180-graders sugröret i papper, avsett för juice, mjölk och vatten, etc.
LÄNK

19 juli:
The Absolut Company och Ardagh ingår 10-årigt partneravtal
The Absolut Company och Ardagh har ingått ett 10-årigt avtal, som bl. a innebär att Ardagh via glasbruket i Limmared fortsätter att producera Absoluts vodkaflaskor.
LÄNK (engelska)

23 juli:
Sidel köper fransk tillverkare av PET-formar och verktyg
Sidel, som ingår i Tetra Laval-gruppen, har förvärvat franska COMEP, som utformar och tillverkar formblåsformar och verktyg för produktion av PET-flaskor.
LÄNK (engelska)

25 juli:
Stora Enso säljer sin andel i kinesiska pappersbruket Dawang
Stora Enso har undertecknat ett avtal om att avyttra sin andel på 60 procent i det kinesiska Dawang-bruket till sin partner i samriskföretaget, Shandong Huatai Paper.
LÄNK

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex