Här är toppvinnarna i årets stora europeiska kartongtävling

PUBLICERAD: 14 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Den här presentförpackningen till Bodegas Balsamic, producerad av Durero Packaging och med kartong från Holmen Iggesund, vann prestigefyllda utmärkelsen ”Carton of the Year”. (Bild Pro Carton)|En hopvikbar kartongsked vann ”Innovation Award”. (Bild Pro Carton)|Ett kartongbaserat livsmedelstråg – producerat av Graphic Packaging och med kartong från BillerudKorsnäs – tog hem utmärkelsen ”Save the Planet”. (Bild Pro Carton)

Den stora tävlingen European Carton Excellence Awards 2021 i arrangemang av organisationerna Pro Carton och ECMA (European Carton Makers Associations) är nu avgjord. Här kan du se de toppvinnande förpackningarna.

De vinnande kartongförpackningarna presenterades vid ett live-sänt digitalt event den 6 september. Tre toppvinnare korades i specialkategorierna ”Carton of the Year”, ”Save the Planet” och ”Innovation Award” och dessutom korades vinnare i kategorierna ”General Packaging – Virgin Fibre”, ”General Packaging – Recycled Fibre”, ”Food & Drink – Virgin Fibre”, ”Food & Drink – Recycled Fibre” och ”Public Award”. Därutöver utdelades platina- och guldutmärkelser i respektive kategorier.

Vid den digitala prisceremonin den 6 september presenterades också vinnarna av parallelltävlingarna ”Pro Carton Young Designers Award” och ”Pro Carton Student Video Award”.

Här nedan presenterar vi de tre toppvinnande bidragen: (kategorivinnarna samt ett urval av övriga vinnare och belönade tävlingsbidrag presenteras här på Packnews.se inom kort):

  • Den eftertraktade utmärkelsen ”Carton of the Year” (bilden överst) tilldelades bidraget ”Bodegas Balsamic” – en presentförpackning i kartong, producerad av Durero Packaging och med kartong från Holmen Iggesund. Juryn gillade den dramatiska effekten vid öppnandet av förpackningen och det faktum att den både presenterar och skyddar produkten på ett utmärkt sätt.
Ett kartongbaserat tråg tog hem ”Save the Planet”. (Bild Pro Carton)
  • ”Save the Planet”-utmärkelsen gick till kartongleverantören BillerudKorsnäs och förpackningsproducenten Graphic Packaging för deras PaperSeal® MAP Tray Burger Solution – ett kartongbaserat tråg för packning av livsmedel med modifierad atmosfär (MAP). Tråget hyllades av juryn för sin design och för att det ersätter konventionella plasttråg och därmed minskar plastanvändningen.
En hopvikbar kartongsked vann ”Innovation Award”. (Bild Pro Carton)
  • Specialpriset ”Innovation Award” gick till Cardbox Packaging (förpackningsproducent) och Stora Enso (kartongleverantör) för deras innovativa och plastfria ”Karlo Spoon” – en hopvikbar sked, som är avsedd att integreras med exempelvis take-away- eller on-the-go-förpackningar med färdigmat, etc. Juryn gillade skeden för att den är kompakt och stark och för att den är lätt för konsumenten att ”montera” och börja använda.

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax