Här är fyra städer där du kan betala bussen med plastavfall

PUBLICERAD: 9 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

I Surabaya, Indonesien, kan medborgarna ”betala” sina bussresor med plastavfall som PET-flaskor, etc.|I Beijing finns speciella pantmaskiner vid tunnelbanestationerna där resenärer kan panta plastflaskor och få tunnelbanebiljetter i retur.

Att kunna betala sin buss- eller tunnelbanebiljett med gamla plastkassar och PET-flaskor låter väl som ett dåligt skämt? Men det är faktiskt verklighet i fyra större städer i världen!

I Beijing, Kina, Surabaya, Indonesien, Istanbul, Turkiet och Sydney, Australien kan medborgarna på olika sätt ”betala” biljetter till allmänna kommunikationsmedel, biografer, etc. med plastavfall!

I Beijing finns speciella ”pantmaskiner” i tunnelbanestationerna, där resenärer kan lämna sina använda plastflaskor och i utbyte få biljetter till tunnelbanan. Samma system finns i indonesiska Surabaya, där medborgarna kan lämna in plastavfall i form av PET-flaskor, etc. och i utbyte få tidsbegränsade resor på stadens bussar.

I Istanbul kan resenärerna lämna in plastavfall som räknas om till pengar och laddas på deras tunnelbanekort. Med kortet kan man sedan köpa biljetter till olika kommunala transportmedel i staden.

Världsstaden Sydney har också infört ett system där utplacerade pantautomater tar emot plastavfall som kan bytas mot biljetter till biografer, kommunala bussar, etc.

Facebook finns en kort video som beskriver dessa fyra storstäders annorlunda grepp för att uppmuntra sina medborgare till ökad plaståtervinning. Videon är producerad av World Economic Forum och du kan se den HÄR!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx