Det här är boken som lär dig allt om den klassiska returflaskan!

PUBLICERAD: 25 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Ett urval klassiska 33-centiliter returflaskor i glas. Modellen har sett i stort sett likadan ut sedan den lanserades 1930. (Bild Katja Kircher Photography AB)

För alla som är nyfikna på den klassiska svenska 33-centiliters returflaskan i glas, finns nu en ”flaskbok” som ger dig alla svaren!
Författaren till boken ”Vår klassiska returflaska – de första 90 åren” heter Per Henriksson och är en 54-årig ”flaskentusiast” från Linköping. 

Första halvan av ”flaskboken” beskriver hur returflaskan infördes och vilka förändringar som skett, bland annat lättviktsflaskans införande, hur flaskans andel av dryckesmarknaden förändrats och vilka flaskor som enligt en unik undersökning cirkulerar i retursystemet.

Den andra halvan av boken är en fyllig redovisning av de reliefmärkningar i flaskornas botten, som använts av de svenska och utländska glasbruk, som tillverkat flaskan. Med hjälp av märkningarna kan man se vilket glasbruk som tillverkat en specifik flaska och när.

”Denna flaska har i stort sett haft samma utseende sedan 1930. En sådan lång livslängd för en flaskmodell måste betraktas som världsunikt och förhoppningsvis kommer den att fortsätta snurra vidare i retursystemet i många år till”, säger Per Henriksson, som har fått stöd av Kungl. Patriotiska Sällskapet att trycka denna både unika och intressanta bok.

N.B.: Kontakt med författaren via mail HÄR.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x