Det här är boken som lär dig allt om den klassiska returflaskan!

PUBLICERAD: 25 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Ett urval klassiska 33-centiliter returflaskor i glas. Modellen har sett i stort sett likadan ut sedan den lanserades 1930. (Bild Katja Kircher Photography AB)

För alla som är nyfikna på den klassiska svenska 33-centiliters returflaskan i glas, finns nu en ”flaskbok” som ger dig alla svaren!
Författaren till boken ”Vår klassiska returflaska – de första 90 åren” heter Per Henriksson och är en 54-årig ”flaskentusiast” från Linköping. 

Första halvan av ”flaskboken” beskriver hur returflaskan infördes och vilka förändringar som skett, bland annat lättviktsflaskans införande, hur flaskans andel av dryckesmarknaden förändrats och vilka flaskor som enligt en unik undersökning cirkulerar i retursystemet.

Den andra halvan av boken är en fyllig redovisning av de reliefmärkningar i flaskornas botten, som använts av de svenska och utländska glasbruk, som tillverkat flaskan. Med hjälp av märkningarna kan man se vilket glasbruk som tillverkat en specifik flaska och när.

”Denna flaska har i stort sett haft samma utseende sedan 1930. En sådan lång livslängd för en flaskmodell måste betraktas som världsunikt och förhoppningsvis kommer den att fortsätta snurra vidare i retursystemet i många år till”, säger Per Henriksson, som har fått stöd av Kungl. Patriotiska Sällskapet att trycka denna både unika och intressanta bok.

N.B.: Kontakt med författaren via mail HÄR.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium