Hänt på drupa: Branschen säger inte längre no-no till nano...

PUBLICERAD: 7 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Många av Landas maskiner har manöverpaneler som mer påminner om något från TV-serien Star Trek..
|Flexibla förpackningar kan tillverkas i hastigheter upp till 200 meter i minuten med Landa W10 Nanographic Printing.
|Till höger tre ton med spill från konventionell metallisering

På drupa 2012 fanns Benny Landa på plats och visade sin ”nanographyteknik” för första gången. Jättesnygga och spännande maskiner, men tyvärr var inte trycket lika spännande och snyggt. Nu verkar man dock ha fått ordning på detta och på drupa 2016 hade man en av de större montrarna, där de nya maskinerna fanns på plats och en jättelik teater, där Benny Landa hade show ett antal gånger per dag. I montern fanns tryckpressar, som vände sig mot alla potentiella produktionsområden. 

I samband med en välbesökt presskonferens kunde man släppa information om de första kunderna, som kan räkna med att få sina pressar under första halvåret 2017. 

Den första pressen i världen kommer hamna hos Elanders, vars Peter Sommer var på plats i Düsseldorf.

”I början av 2017 räknar vi med att få maskinen uppställd, i vårt tryckeri i Stuttgart”, berättar Peter Sommer, som är ansvarig för Print och Packaging för Elanders i Europa, allt enligt Sign&Print

Det är S10P-modellen, som kommer att placeras ut först. Den trycker 13.000 B1-ark i timmen. Den snabbaste Landamaskinen – rullmatade W10P – producerar motsvarande 34.000 B1-ark i timmen. Det är ännu inte fastställt, när den kommer i produktion.

Det fanns de som var ”värre”. Cimpress har för avsikt att köpa 20 (!) pressar om körningen med den försa betamaskinen faller ut väl. Det skulle i så fall kunna bli den största digitala affären hittills inom kommersiellt tryck. 

Landa har dessutom skrivit under ett strategiskt samarbetsavtal med Quad/Graphics, som också vänder sig mot den kommersiella sidan.

Och förpackning då, frågar sig kanske någon? Jodå, det är på väg också. Den tyska falskartongtillverkaren colordruck Baiersbronn blir den första kunden på Landa S10 Nanongraphic Printing Press. Den kommer att få en central placering i företagets nybyggda, 3.000 kvadratmeter stora anläggning för digital förpackningsproduktion. 

Betasite för storformat blir Imagine!, stor tillverkare av POS-displayer och in-store skyltar i USA. 

Landa W10 Nanographic Printing är benämningen på en speciell press för flexibla förpackningar. Den kan trycka på alla standardmaterial i den här kategorin i hastigheter på upp till 200 meter i minuten. Den kör i fyra till åtta färger med en upplösning på 1.200 dpi och i banbredden 1.050 mm.

En annan intressant nyhet från Landa är Nano-Metallography, en teknik för metallisering, där man inte utgår från folie och en teknik, som i princip inte genererar något spill. Enligt Landa innebär det att man kan halvera kostnaden för metallisering. Dessutom fungerar metalliseringen i mikrovågsugnar. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x