Handskrivet motstånd mot smartphoneanvändning

PUBLICERAD: 2 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

”Det är en kulturgärning att lyfta fram det handskrivna. Vi kan inte låta all kommunikation gå genom email och SMS med den degeneration av språket som följer”||säger Bernard Bouvet

Hur får man skolelever och ungdomar att släppa taget om sina smartphones och istället skriva för hand? Bernard Bouvet, som är ordförande i Union Professionnelle de la Carte Postale (UPCP), en intresseorganisation för vykortsbranschen i Frankrike, har kanske inte alla svaren, men gör i alla fall aktivt motstånd.
På senare år har UPCP satt sig själva och vykorten på kartan genom att skapa ”Semaine de l’écriture” – Skrivveckan –, som är en satsning på att lära skolelever värdet av det handskrivna. Iggesund Paperboard har sedan starten stött aktiviteterna att få fler skolelever att skriva genom att ställa material till förfogande för kampanjkorten.

Sedan tre läsår tillbaka skickar UPCP ut vykort på ett givet tema – senast var det kärlek – och ordnar en tävling om det mest välformulerade vykortet. Man har utformat en speciell lärarhandledning, där man förutom själva tävlingen tipsar lärare om en rad andra aktiviteter, som kan göras med vykort i skolan. Aktiviteterna har varit framgångsrika – det första läsåret skickade man ut 45.000 kort, i år var det 360.000 och för nästa år planerar man att skicka ut över en halv miljon kort. Och det är skolornas efterfrågan, som driver på utvecklingen.

”Själv tycker jag att det är en kulturgärning att lyfta fram det handskrivna. Vi kan inte låta all kommunikation gå genom email och SMS med den degeneration av språket som följer”, säger Bernard Bouvet, samtidigt som han viftar med en elegant reservoarpenna.

Aktiviteterna för vykorten och Skrivveckan är naturligtvis ett sätt att försvara de fysiska vykortens position i en alltmer digitaliserad värld. Efter att kortbranschen i Frankrike haft en topp kring millennieskiftet, har den årliga försäljningen sedan dess fallit med 20 procent. Men sedan fyra år tillbaka ligger försäljningen på en stadig nivå och motsvarar ca 400 miljoner euro.

Om man lägger ihop gratulationskort och turistiska vykort. så skickar den genomsnittlige fransmannen sju kort om året. Som ordförande i UPCP sneglar han avundsjukt på den brittiska marknaden där man istället årligen skickar 54 kort.

”Men de har en annan kultur i detta avseende. Det verkar nästan som om de skickar kort också vid skilsmässor”, säger han med viss fransk förundran över de brittiska kortvanorna…

Bernard Bouvet började som typograflärling vid 14 års ålder, blev sedan vykortsfotograf och har varit vykorten trogen ända tills pensioneringen i februari 2015. Han kvarstår som ordförande i UPCP också under 2016 och när ordförandeuppdraget är slut finns fortfarande en längtan att fortsätta utveckla Skrivveckan, med nya samarbeten.
Och övrig tid kan han tänka sig att lära de 18 barnbarnen att släppa sina smartphones och skriva fler vykort…

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex