H-tryck investerar stort i muggar och bägare

PUBLICERAD: 1 juni 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Bröderna Sam och Per Hansson på H-tryck i Markaryd har ökad omsättning i sikte. Foto: Pressbild

Underleverantören H-tryck producerar pappersmuggar som aldrig förr. 20 miljoner kronor har investerats för att öka produktionstakten och för att kunna erbjuda ett bredare produktsortiment.

H-tryck i Markaryd startade sin tillverkning av pappersmuggar med två maskiner för närmare 1,5 år sedan och sedan dess har det gått av bara farten. Nu besitter företaget två stycken produktionsenheter för pappersmuggar och bägare som gör att de får en produktionskapacitet på 50 000 stycken muggar per timme. Åtta ytterligare maskiner har köpts in och de har också byggt och renoverat för att skapa en avskild del i verksamheten för tillverkningen. Tidigare kunde de endast göra bägare som rymmer 230 respektive 330 milliliter. Totalt har de nu tio stycken maskiner som kan tillverka 13 olika format av de pappersbaserade bägarna. Totalt uppgår investeringen till 20 miljoner kronor.

– Vi gör det här för att bli kompletta. Vi har kunder som frågar efter det. Det är många kunder som ser att vi är lika billiga som de utomlands så de väljer att lägga det i Sverige, säger Per Hansson.

En ny produktionshall

De nya maskinerna köptes in från Kina för ett år sedan. Därefter drog satsningen igång på allvar med renovering och nybyggnation i huset för att ge plats åt den nya produktionsenheten.

[metaslider id=”38105″]

Maskininvesteringarna gör att H-tryck kan erbjuda ett bredare produktsortiment, bland annat bägare för pommes frites, små kaffebägare för espresso och muggar med dubbelvägg – två lager papper för en robustare mugg.

– Nu är det färdigt. Maskinerna står på plats och prislistan går ut, säger brodern Sam Hansson och fortsätter:

– Vi tror på själva produkten. Vi tycker den är rolig och tror att vi kan sälja den. Vi har redan grunden med rulloffset och digitaltryck i tryckeriet.

Rulloffset och digitaltryck

De större volymerna med bägare och muggar trycks traditionellt och de mindre serierna kan skrivas ut variabelt i en Canon Océ-skrivare och en Kodak Nexpress. Dubbelväggen går i Canon-skrivaren och enkelväggen i Kodak-maskinen. I samband med satsningen har företagets rulloffset-maskin renoverats och de har även köpt in en stans, en så kallad punch, som stansar ut de olika muggformaten ur arken.

– Vi har våra befintliga kunder, andra tryckerier, och det här är en produkt som många har köpt in och sålt, säger han och berättar att utöver tryckerier är många av kunderna promotionföretag.

– Sedan har vi ett nytt segment som är inom bageri- och kafégrossister.

Han ser ett ökat intresse för pappersmuggar.

– Till skillnad från kuvert eller brevpapper så är det här något som verkligen ökar och vi har redan en befintlig kundkrets.

[metaslider id=”38096″]

Konkurrerar med utlandet

Med de nya maskininvesteringarna kan de konkurrera med utlandet och täcker upp ett spektra som inkluderar  många kunder som tidigare köpt in denna typ av produkter från Asien, och nu istället vill förlägga tillverkningen i Sverige, enligt Sam Hansson. Det innebär miljöaspekter som minskade fraktkostnader samt att de använder svensktillverkat papper som levereras av Stora Enso.

– Vi levererar snabbt inom en vecka till låga priser som står sig. Vi har till exempel levererat 300 000 muggar till en kund och vi är då fortfarande billigare än Turkiet. Det är jättekul och sedan är det många som tycker om svensktillverkat.

– Jag hoppas det här ska ge en ökad omsättning och ett bättre resultat. Det är det som är målet, säger Sam Hansson.

 

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x