Gunilla Jönsson skriver bok om wellpappförpackningens historia

PUBLICERAD: 4 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Gunilla Jönssons bok beskriver wellpappförpackningens historia och framtid och har underrubriken ”Från lokala entreprenörer till internationella storföretag”.

Gunilla Jönsson var tidigare professor i förpackningslogistik och rektor vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). Genom många år har hon varit en ledande person i svensk förpackningsindustri. Nu har hon ägnat mycket tid åt att skriva boken ” Wellpappförpackningens historia och framtid” med underrubriken ”Från lokala entreprenörer till internationella storföretag”.

Förpackningsprofessorn Gunilla Jönsson har skrivit en bok om wellpappförpackningens historia och framtid. (Bild Bo Wallteg)

I ett förord till boken skriver Bo Rydin, tidigare VD och ordförande i SCA, att historien om wellpapp är mycket mer än historien om ett material, det är också historien om samhällets och handelns utveckling globalt och lokalt. Wellpappförpackningar har ända från början utvecklats i symbios med – och till stora delar möjliggjort – utvecklingen inom handel och transporter.

Den första wellpappen kom på marknaden i USA i slutet av 1800-talet och till Sverige i början av 1900-talet. Entreprenören och resanden i kolonialvaror, Carl Norén, byggde den första wellpappmaskinen i landet, och resten är historia.

Gunilla Jönssons bok omfattar 256 sidor och är rikt illustrerad. Den tar faktiskt sin början långt tillbaka, när människan var tvungen att hitta lösningar för att transportera mat och andra varor och då handlade det om djurhudar till exempel. Sen följer en gedigen genomgång om utvecklingen.

Boken avslutas med en framtidsanalys i form av en diskussion mellan Gunilla Jönsson, Per Jonsson (tidigare Billerud och Stora Enso) och Bengt Nippe Hylander (tidigare AssiDomän). Man kommer fram till att framtiden handlar om multipla trender, som möjliggör samverkan, samordning och ännu större utnyttjande av de resurser som används – allt anpassat till behov och här kommer framtidens wellpappförpackningar att ha en viktig roll.

Boken är utgiven av Skogsindustriernas Industrihistoriska Utskott och ingår i en serie om olika pappersprodukters historia och utveckling. Den kan beställas via Skogsindustriernas hemsida.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx