Greiner Packaging har utvecklat den självseparerande bägaren

PUBLICERAD: 7 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Greiner Packagins nya bägare K3® r100 är tillverkad av kartong och plast och har en inbyggd mekanism, som gör att de båda materialen separeras av sig själv, när bägaren hanteras i avfallsströmmen. (Bild Greiner Packaging)|ens Krause, Greiner Packaging (Bild fr LinkedIn)

Österrikiska förpackningstillverkaren Greiner Packaging har utvecklat en innovativ livsmedelsbägare där de ingående förpackningsmaterialen separeras av sig själv efter användandet! Den nya bägaren har fått beteckningen K3® r100 och den består av en ”innerbägare” i plast och ett ytterhölje av kartong.

Greiner tillverkar sedan tidigare liknande bägare under namnet K3 och där bägarna har en rivanvisning på ytterhöljets kartongdel. Detta har gjort det enkelt för sorterande konsumenter att riva av kartonghöljet och dela upp kartonghöljet och den inre plastbägaren. Men alla konsumenter har inte delat på materialen, vilket orsakat störningar i återvinningsanläggningarna för plast eller kartong, beroende på var bägarna hamnat.

För att råda bot på detta problem har Greiners förpackningsspecialister nu utvecklat en unik lösning, där kartonghöljet separeras av sig självt från den inre plastbägaren…

Greiner skriver i ett pressmeddelande att denna separering sker innan förpackningen anländer till återvinningsanläggningen. Exakt hur denna självseparering går till och hur den initieras har inte tillverkaren avslöjat, men av bolagets egna schematiska skisser framgår att separeringen sker, när bägaren utsätts för tryck och pressas ihop i samband med avfallsuppsamlingsprocessen.

Jens Krause, Greiner Packaging (Bild fr LinkedIn)

”Bägare i kartong-plast-kombination är starka och hållbara, men det är en utmaning att skilja kartongen från plastbägaren – något som kräver åtgärder från konsumenterna för att återvinningen ska gå smidigt. Men med utvecklingen av K3® r100 har vi gjort ett stort genombrott, där kartong- och plastmaterialen delas upp av sig själv och enkelt kan fördelas till rätta flöden, innan de återvinns”, säger Jens Krause, försäljningsdirektör och produktkategoriansvarig för Greiners K3-bägarsortiment.

Tillägga bör att även i den nya innovativa K3® r100-bägaren är kartonghöljet försett med en rivflik, som gör att noggranna konsumenter kan riva av kartongdelen och dela upp materialen i kartong och plast.

”Det bästa scenariot är naturligtvis fortfarande att konsumenter är miljömedvetna och separerar kartongen från plasten redan efter användandet”, framhåller Jens Krause.

Greiner Packagings K3-bägare används främst till livsmedel som yoghurt, etc, men kan även användas till drycker.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx