Greenpeace uppmanar Coca-Cola: Stoppa ”drick-och-släng”-kulturen

PUBLICERAD: 10 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Greenpeace demonstrerar mot vad man anser är brist på ansvar från Coca-Colas sida att minska plastavfallet i hav och oceaner.

Vid en demonstration den 9 april protesterade miljöförkämpar från miljöorganisationen Greenpeace framför Coca-Cola Companys europeiska huvudkontor i Uxbridge, Storbritannien.
Greenpeace uppmanar läskjätten Coca-Cola Company att minska sin miljöpåverkan och slopa användandet av engångsflaskor i plast. Engångsplastflaskor uppmuntrar till en ”drick-och-kasta-bort”-kultur, menar Greenpeace, som också hävdar att av de 100 miljarder engångsflaskor i plast, som Coca-Cola producerar varje år, är det endast en bråkdel som hamnar i återvinningsströmmar och kan förvandlas till nya plastprodukter.

”Som världens största läskföretag har Coca-Cola Company ett särskilt ansvar för plasten, som förorenar våra oceaner och hav”, säger  Greenpeace.

Enligt Greenpeace utgör ”kastabort”-plastflaskor nästan 60 procent av alla dryckesförpackningar, som Coke säljer runt om i världen.

”Och dessa engångsflaskor blir bara fler och fler. I dag utgör de 12 procent mer av Coca-Colas förpackningar jämfört med för tio år sedan, medan andelen retursflaskor i plast har sjunkit från knappt en tredjedel till endast en fjärdedel i dag”, säger Greenpeace-representanterna.

Greenpeace påstår också att Coca-Cola Company är ”mindre än halvvägs” mot sitt uppställda miljömål för år 2015 att 25 procent av bolagets dryckesflaskor ska vara tillverkade av återvunna eller förnybara råvaror.

”Mängden återvunnet material utgör i dag endast sju procent i genomsnitt, sett över Coca-Colas hela globala försäljning av produkter i plastflaskor”, hävdar Greenpeace.

En talesman för Coca-Cola Britain sade i samband med Greenpeace demonstration att bolaget var besviket över miljöorganisationens aktion.

”Coca-Cola är ett av få konsumentvaruföretag vars förpackningar är 100 procent återvinningsbara. I Storbritannien har vi minskat mängden förpackningsmaterial med 15 procent sedan år 2007 och vi använde för närvarande 25 procent återvunnen plast i alla våra plastflaskor”, sade talesmannen.

I reaktionen på Greenpeace-aktionen framförde Coca-Cola också att man globalt sett fortsätter att öka användningen av återvunnen PET-plast (rPET) i sådana länder, där det är möjligt och tillåtet.

”Vi är också aktivt engagerade i samtal runt om i världen med beslutsfattare och andra experter kring vad som mer kan göras för att minska avfallet och förbättra insamling och återvinning”, sade talespersonen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x